Amenzi de aproape 75.000 de lei date de ITM Vrancea comercianților de carburanți

0
18

ITM Vrancea a verificat activitatea firmelor care depozitează și comercializează carburanți auto în cadrul unei campanii desfășurată la nivel național în perioada 28 august – 31 octombrie. Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea au verificat un număr de 54 de angajatori, cu un număr total de 942 de lucrători, din care 210 la locurile de muncă controlate.

În urma controalelor efectuate au fost constatate 36 de deficienţe, printre cele mai frecvente fiind:

  • utilizatorul nu deţinea certificatul de examinare „in situ”, pentru instalatiile care funcţionează în mediu potenţial exploziv;
  • nu a fost realizată semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă;
  • nu a fost elaborat documentul privind protecţia împotriva exploziilor;
  • angajatorul nu a asigurat o instruire adecvată în domeniul SSM, cu precădere o instruire cu privire la protecţia împotriva exploziilor;
  • utilizatorul nu deţinea autorizatia de funcţionare ISCIR in cazul instalatie monobloc tip SKID;
  • operatorii-distribuitori ai instalaţiei monobloc tip SKID nu erau autorizaţi ISCIR;
  • angajatorul nu a prezentat toate documentele solicitate de către inspectorii de muncă în timpul efectuării controlului.

”Ca urmare a deficienţelor constatate, 23 de angajatori au fost sancţionați contravenţional, fiind aplicate 20 de sancţiuni cu avertisment și 16 amenzi în valoare totală de 74500 lei. Pentru trei dintre angajatori au fost aplicate  măsuri complementare de oprire din funcțiune a echipamentelor de muncă deoarece utilizatorii nu deţineau certificatul de examinare „in situ”  pentru instalatiile care   funcţionează în mediu potenţial exploziv, și nici autorizatia de funcţionare ISCIR in cazul instalatiei monobloc tip SKID.

Angajatorii și lucrătorii au fost informați în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă și au fost dispuse măsuri cu termene de realizare pentru remedierea deficienţelor constatate şi pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locurile de muncă pentru toţi lucrătorii.

De asemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Vrancea.