Cristian Popescu Piedone, preșeidntele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a coordonat acțiuni de control în mai multe județe, printre care și Vrancea. Acesta a verificat activitatea unor unități din Odobești, Urechești, Dumbrăveni, dar și pe cei care comercializează vin pe marginea E85.
ANPC a anunțat că au găsite produse păstrate în condiții necorespunzătoare, fără termen de valabilitate, aparatură neîntreținută, pentru care a aplicat amenzi de zeci de mii de lei. De asemenea, în cazurile considerate mai grave s-a propus sancțiunea închiderii pentru o perioadă de 6 luni.
Piedone se află într-o adevărată campanie de când a preluat șefia ANPC și se speculează că acțiunile sale au ca obiectiv acumularea de capital de imagine în situația în care se vor organiza alegeri în București dacă Nicușor Dan va ajunge președinte al României.
Rezultatele controalelor ANPC în Vrancea
PROFI ROM FOOD SRL – magazin Dumbrăveni
- Abateri constatate: alimente depozitate necorespunzător, în dreptul razei de acțiune a unor aparate de aer condiționat, aer cald suflat de acestea determinând temperaturi ale produselor de 28°C, contrar prevederilor de pe etichete (loc răcoros, temperaturi maxin 20-25ºC etc.).
-produse pentru care nu se poate face dovada încadrării în data limită de consum (valabilitate de la deschidere înscrisă pe ambalajul colectiv, dar nu există data desigilării);
-nerespectarea vecinătății produselor (legume verzi, gulii în vitrina cu sandwișuri și produse cofetărie, sosuri cu chifle);
-vitrine frigorifice neîntreținute, cu rugină, scurgeri de lichid sanguinolet, chedere rupte;
- Sanctiuni: au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 15000 lei , oprite definitiv de la comercializare 20 kg produse alimentare în valoare de 524 lei și s-a popus sancțiunea complementară de închidere temporară a unității pînă la 6 luni.
SC PLASTMET JVS SRL Dumbrăveni – magazin La Doi Pași
- Abateri constatate: depozitare necorespunzătoare a preparatelor din carne, la temperaturi negative, care a condus la schimbarea stării termice a produselor (crenvurști, cabanos diverse sortimente, ambalați, având acumulări de gheață in ambalaj; salamuri semicongelate);
-abateri informare la produsele de patiserie, preambalate în vederea vânzării în ambalaje de unică folosinta, fără nicio etichetă (lipsă informații privind ingredientele alegene, cantitate netă etc.);
-comercializare pâine fără a se oferi informații privind furnizorul, ingredientele alergene;
- Sanctiuni: au fost aplicate 2 amenzi în valoare de 15000 lei și un Avertisment, s-au oprit definitiv de la comercializare 15,5 kg produse alimentare neconforme, în valoare de 574 lei.
23.ROMINTUR SRL ODOBEȘTI – Hotel și restaurant clasificate 3☆( Vrancea)
- Abateri constatate: Bloc alimentar – hotă neîntreținută, utilizare ustensile lucru neconforme, produse cu data limită de consum depășită, nerespectarea vecinătății produselor (pește cu lavacake, înghețată cu carne), siropuri/topinguri fără dată desfacere – nu se poate stabili încadrarea în valabilitatea menționată după deschidere. Structură cazare – în unele camere nu există plase insecte; nu există mesajul Pro Natura în bai; lipsă mape informații turistice și lista obligatorie servicii oferite contracost sau gratuit, conform clasificării (minim 12 servicii).
- Sanctiuni: au fost aplicate 2 amenzi în valoare de 20000 lei, s-a dispus oprirea definitivă de la utilizare în cadrul serviciului de alimentație publică a unor alimente în valoare de 1600 lei. S-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor de alimentație publică până la remedierea deficiențelor. S-a propus inchiderea temporară a unității pe o perioadă de la 0 la 6 luni.
TEHNODORA SERV SRL – pl Urechești-invitație
- Abateri constatate: spații neigienizate, vase inox cu capace cu depunere mizerie, informații incomplete, dezordine
- Sanctiuni: s-a oprit temporar activitatea
În cadrul acțiunilor de control de pe raza jud VRANCEA , au fost verificați mai mulți comercianți de vinuri de pe DN2/E85, atât persoane juridice cât și producători particulari, si pentru verificarea încadrării în parametrii de calitate, au fost prelevate probe din 8 sortimente de vin rosu și alb, care vor fi analizate de un laborator acreditat.