ANIF asigură apă pentru irigarea a circa 9.000 ha de terenuri agricole în Vrancea

0
114

 

Seceta din ultimii ani a readus în discuție sistemul de irigații din județul Vrancea, care este centrată pe infrastructura canalelor din râul Siret, respectiv pe cea a canalului de irigație Siret- Bărăgan. Conform datelor furnizate într-un raport al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, filiala teritorială Vrancea

La nivelul județului Vrancea, incluzând și amenajarea Ciorăști-Măicănești, aflată în sudul județului, s-au irigat anul trecut peste 2100 de ha, astfel: 1200 ha în zona Măicănești, 615 ha în zona Țifești-Bolotești și 300 ha în zona Mărășești din Canalul Siret-Bărăgan în amenajarea Ruginești-Pufești-Panciu( la udarea I ). La oră actuală, pentru campania 2020 avem contractată o suprafață de 3766 ha, fără a include amenajarea Ciorasti Maicanesti, care are o suprafața irigabila de  aproximativ 5.000 ha. În consecință, avem o suprafața de aproape 9000 ha care poate fi irigată la o udare”, a precizat Eugen Popa, noul director al ANIF Vrancea.  

Apa pentru irigări este gratuită pe canale, urmând ca agricultorii să irige efectiv prin intermediul stațiilor de punere sub presiune până la hidrant și a echipamentelor de irigat  din dotarea acestora.

În cursul anului trecut, ”pentru prima dată în istoria județului și a țării    s-a utilizat apa din Canalul Siret-Baragan, prin stația de bază SRP 5 Haret având ca beneficiar o Organizație a Utilizatorilor de Apă pentru irigații constituită pe o suprafață de 737 ha dar, suprafața potential irigabilă ar putea fi mărită până la 3.000 ha prin extinderea canalului de la 3,8 km, până la 7,8 km (până la intersecția cu drumul Tișița-Panciu)”, se mai arată în conținutul raportului de activitate pentru anul trecut.