Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Focșani și-a sărbătorit hramul

0
112

Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Focșani și-a cinstit sâmbătă, 30 noiembrie 2019, ocrotitorul. Cu această ocazie, în mijlocul credincioșilor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de cinci preoți și patru diaconi. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult, trecuți la cele veșnice.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Apostol Andrei. De asemenea, Arhiepiscopul Ciprian a arătat ce trebuie să facem pentru a deveni prieteni ai lui Dumnezeu și prieteni ai sfinților.

„Mântuitorul Hristos le-a zis, la un moment dat, ucenicilor: «Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc» (Ioan 15, 14). Așadar, împlinirea poruncilor îți oferă calitatea sau identitatea de prieten al lui Dumnezeu Însuși. Noi am dobândit calitatea de fii ai lui Dumnezeu după har prin Taina Sfântului Botez, dar se cuvine să fim și prieteni. Prieteni ai lui Dumnezeu și prieteni ai sfinților nu putem să devenim decât atunci când împlinim poruncile, iar cea mai mare poruncă pe care Hristos Domnul a subliniat-o, concentrând în ea toate învățăturile sale, este porunca iubirii: «Să iubești pe Domnul Dumnezeu tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Aceasta este marea și întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. În aceste două porunci se cuprind toată Legea și Proorocii» (Matei 22, 37-40)”, a afirmat Chiriarhul.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.

La finalul Sfintei Liturghii, șase profesoare care oferă meditații gratuite elevilor în casa praznicală a Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Focșani au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană a Maicii Domnului. (Sursa: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)