Cadrele didactice au făcut grevă timp de două și vor să intre în grevă generală dacă guvernanții nu le iau în considerare revendicările

0
-Publicitate-

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au organizat o grevă de avertisment miercuri, între orele 11.00 și 13.00, la nivel național. Cadrele didactice care fac parte din cele două sindicate nu au mai desfășurat activități în acest interval, pentru a determina autoritățile să le accepte revendicările.

Membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) Vrancea  au participat în proporție de 70% la grevă. Implicarea a fost mai mare în mediul rural, întrucât în Focșani sunt unități de învățământ se învață în două schimburi sau în alte locații din cauza lucrărilor de reabilitare.

”Din punctul nostru de vedere, acțiunea a fost o reușită. În cazul în care cererile noastre nu sunt luate în considerare, cadrele didactice insistă să mergem mai departe și să declanșăm greva generală. Dacă în perioada următoare nu se ajunge la o rezolvare a solicitărilor, în special cele legate de aplicarea integrală a Legii salarizării, urmează să începem procedurile în vederea declanșării grevei generale în învățământ”, a declarat Constantin Ionescu, președintele FSLI Vrancea.

Cadrele didactice din Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, filiala Vrancea, au fost implicate aproape în totalitate în acțiunea de protest. Paulina Roșcan, președintele FSE Vrancea, spune că prin aceste acțiuni nu se urmăresc doar revendicări salariale, ci și respectarea în general a drepturilor personalului din învățământ.

”Am recomandat cadrelor didactice în cele două ore de grevă, cât stau cu elevii, să le vorbească despre democrație, despre dreptul de a protesta, despre drepturile copilului român, despre prevederile Constituției României, despre marii români care în decursul istoriei au schimbat ceva.

Pentru că politicienii români în permanentă desconsideră corpul profesoral și salariații din învățământ în general, pentru că ”somnul rațiunii naște monștri”, pentru că această clasă politică dorește o Românie needucată în care oamenii sunt mai ușor de manipulat, astăzi a fost o zi de sărbătoare pentru salariații din învățământul preuniversitar de stat

Vom analiza datele centralizate și după acest protest vom urma pașii în continuare până la blocarea anului școlar”, a declarat Paulina Roșcan, președintele FSE ”Spiru Haret” Vrancea.

Principalele revendicări ale sindicatelor din Educație se referă la aplicarea integrală a prevederilor Legii cadru a salarizării, dar și din procentul din PIB alocat educației și alte drepturi. Potrivit estimărilor făcute de sindicaliști, cadrele didactice ar trebui să primească în plus la salariu, în funcție de vechime, între 200 de lei și 700 de lei.

Revendicările sindicatelor din Educație sunt:

ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

-Publicitate-