Ce se mai aprobă când Parlamentul ”doarme”: mandat de 5 ani pentru primari, ca să își îndeplinească promisiunile

0
-Publicitate-

În timp ce unele partide vor alegeri locale în două tururi, parlamentarii PSD își doresc să îi ”lipească” și mai mult pe primari în funcții. 41 de parlamentari PSD au inițiat o lege prin care mandatul primarilor să fie prelungit la 5 ani, așa cum este în cazul președintelui României, după cum arată romaniatv.net.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților prin aprobare tacită, adică fără a fi aprobat în plen, întrucât nu a mai fost introdus pe ordinea de zi în termen. Votul final îl vor da senatorii, întrucât Senatul este camera decizională.

Motivarea proiectului legislativ este că un primar are nevoie de 5 ani pentru a-și îndeplini promisiunile, în condițiile în care durata standard a proiectelor cu finanțare europeană este de 5 ani, după cum susțin inițiatorii.

”În legislația românească, mandatul aleșilor locali, conform articolului 24, alin. 1, secțiunea 2, din Legea nr. 215/2001 – Legea Administrației Publice Locale, stabilește durata mandatului în cazul primarului, al consilierilor locali și consilierilor județeni, la o perioadă de patru ani de la data scrutinului. Situația reală, întâlnită în activitatea administrațiilor locale/județene, arată că în perioada de timp consfințită de legiuitor, nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate.

Având în vedere practica întâlnită în ceea ce priveşte mandatul preşedintelui României, unde perioada de exercitare a funcţiei conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade şi în cazul primarilor, al consilierilor locali şi consilierilor judeţeni se susţine fără echivoc, crează o responsabilitate suplimentară şi aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligaţiilor asumate”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Dintre cei 41 parlamentari care au semnat inițiativa legislativă nu fac parte și aleși din Vrancea.

-Publicitate-