Cinci profesoare de la Colegiul Național ”Al. I. Cuza” au participat la un curs la Praga, în cadrul unui proiect finanțat prin programul Erasmus+

0
166

Între 12 și 17 decembrie, cinci profesoare din Colegiul Național ”Al. I. Cuza” Focșani, Ramona Necula, Manuela Corina Porumb, Mirela Verginica Pîrvu, Elena Vișinescu, Mariana Huțanu,  au participat la Praga la cursul furnizat de Europass Teacher Academy, ”Global Education and Critical Media Literacy: Essential Elements in Contemporary Teaching” .

S-a încheiat, astfel, prima mobilitate organizată în cadrul proiectului ”Viitori cetățeni activi prin cetățenie digitală ”, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, beneficiar fiind Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani. Proiectul 2022-1-RO01-KA122-SCH-00075367, derulat în acest an școlar în CNAIC, finantat prin Erasmus+ de scurtă durată – domeniul Educatie scolara, în valoare de 25.890.00 EURO , își propune formarea competențelor de cetățenie digitală în rândul elevilor școlii și dezvoltarea expertizei profesorilor pentru a ajuta la formarea unor astfel de competențe, ca și pentru a ajuta părinții în asistarea copiilor lor în mediul digital cu toate provocările acestuia.

”Prin urmare, profesorii participanți la cursul derulat la Praga și-au dezvoltat competențele necesare formării în rândul elevilor CNAIC a  cetățeniei digitale, care presupune cunoștinte de educația media (gândire critică, analiza surselor, destructurarea mesajelor) dar și formarea unui sistem de valori.  Dincolo de acestea, de resursele didactice pe care le vor dezvolta în urma acestei experiențe, de o mare valoare pentru profesorii participanți a fost și experiența interculturală, descoperirea culturii cehe și schimbul de experiență cu colegi profesori din Spania și Cipru. Pe scurt, experiența Erasmus+ i-a îmbogățit profesional și cultural”, arată reprezentații Colegiului ”Al. I. Cuza” într-un comunicat de presă.

După participarea la cursul de la Praga, profesorii implicați vor disemina rezultatele în rândul colegilor din CNAIC, la cercurile pedagogice pentru alți profesori din județ, vor organiza activități cu elevii și cu părinții și vor realiza materiale didactice ca resurse educaționale deschise.

În februarie vor urma alte două mobilități din cadrul proiectului, ce se vor derula la Barcelona și Florența.

Câteva din impresiile participanților la cursul derulat la Praga:

Manuela Porumb – profesoară de limba franceză

”O experiența minunată, din toate punctele de vedere: didactic, deoarece am avut parte in toate zilele de curs de informații noi si exemple interesante de activități / jocuri / teme pentru discuții sau dezbateri pe care le putem folosi cu succes cu elevii noștri; istoric si cultural, deoarece atât formatorul, cât si ghidul nostru pentru vizita in oraș au fost persoane cu o cultura vastă care s-au străduit sa ne transmită cât mai multe lucruri interesante si folositoare, dar au dorit și să luăm contact direct cu locurile in care te poți relaxa in Praga si să gustăm din preparate tradiționale / locale; lingvistic, deoarece a fost provocator și motivant sa folosim limba engleză timp de o săptămâna. Ne întoarcem mai bogate din toate aceste puncte de vedere, mai informate și deja cu gândul la următoarele experiențe de acest gen”

Ramona Necula – profesoară de limba engleză

”O experiență uimitoare prin diversitatea și abundența informațiilor prezentate într-o manieră cu totul inedită; am învățat cum să concepem lecții, activități astfel încât elevii să își dezvolte spiritul critic, să gândească neconvențional, să aibă o perspectivă corectă asupra lumii, să știe să își aleagă corect sursele de informare; am învățat cât de importantă este relația dintre profesori și elevi și cât de mult contează să fim noi înșine în fața elevilor; să-i motivăm pe elevi să fie curioși și creativi, să își formeze sisteme de valori proprii. Sunt extrem de recunoscatoare pentru această experiență  și aș încuraja toți profesorii să meargă la astfel de cursuri.

Mai mult, am descoperit cultura cehă și am gustat din farmecul orașului Praga, am legat prietenii cu colegi din Spania și Cipru. Dupa această săptămână, am o altă viziune asupra a ceea ce înseamnă educația în zilele noastre și cum se poate face ea astfel încât să aibă impact și relevanța.

O experiență cu adevărat unică prin ceea ce a oferit: cunoaștere, emoții, prieteni, bucurie, locuri minunate”

Elena Vișinescu – profesoară de limba franceză

”  Am învățat ce înseamnă educația globală și cât de importantă este relația profesor-elev. Mai ales, am înțeles din curs că trebuie să îi învățăm pe elevi cum să își aleagă sursele de informație și că trebuie să le insuflăm dorința de a învăța de-a lungul întregii vieți. Termenul de global education îmi este acum mai clar”

Mariana Huțanu – profesoară de biologie

”Fiecare zi a fost o experiență nouă, o altă abordare, un alt joc, o altă provocare. Ideal e să poți avea un număr mic de elevi in grupă, deoarece   comunicarea  și apropierea e cu totul specială. Este fantastic să intâlnești alți oameni din alte țări cu  alte experiente profesionale, culturale…dar trebuie să poti să ințelegi acest lucru, deci da, ai nevoie  de pregătire lingvistica. A fost   deosebită abordarea temei  despre știrile false și demontarea lor . Am fost ghidați în oraș la o prezentare in special istorică, inedită, realizată de un american stabilit la Praga, care a vorbit mai ales despre viața evreilor.

Am avut și o experiență culinară deosebită pentru că am fost indrumați spre locuri specifice, cu mâncare tradițională cehă, japoneză, vitnameză…”

Mirela Pîrvu – profesoară de matematică

”Proiectul la care am participat a însemnat pentru mine provocare, dezvoltare personală, dezvoltare interculturală și, in același timp, confirmarea valorilor pe care sper să le pot promova mai eficient datorită experientei acumulate la  Praga. Aici am exersat gândirea critică și am aplicat principiile după care se poate destructura o știre falsă.

Erasmus+  a creat cadrul  pentru munca într-o echipă internațională,  întâlnirea cu oameni preocupați de problemele comunității din care vin și înțelegerea lor într-un context mai larg, la nivel global ”