Controale și sancțiuni aplicate agenților economici care comercializează articole pirotehnice

0
4

În perioada 2 decembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a derulat o acțiune naţională de control pentru verificarea modului în care se respectă  prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.

„În timpul acțiunilor de control, pe teritoriul județului Vrancea au fost identificați şi verificați un număr de 5 agenţi economici care desfăşurau activităţi de deţinere, manipulare şi comercializare a articolelor pirotehnice din categoria F1. În urma controalelor efectuate s-au constatat două deficiențe referitoare la desfășurarea activităților cu articole pirotehnice, fiind dispuse două măsuri de remediere cu termene de realizare. Ca urmare a deficiențelor constatate, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor”, a precizat inspectorul-șef Eliza Botezatu, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea.

Acțiunea ITM Vrancea a fost motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori şi care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate.

„Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite. Alt motiv care a stat la baza acțiunilor de control a fost că, în perioada sărbătorilor de iarnă, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani. De asemenea, tot în această perioadă, persoanele fizice şi juridice ce desfăşoară activităţi cu articole pirotehnice, se autorizează sau cer viză anuală pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ cu acestea”, a adăugat inspectorul-șef Eliza Botezatu.