Persoanele care nu se pot deplasa la secțiile de votare din motive de boală sau invalidate, cele care sunt în izolare sau carantină pot vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie prin intermediul urnei speciale. Regulile prin care se poate vota în acest mod se regăsesc în Decizia nr. 40 republicată a Biroului Electoral Central, precum și în Decizia nr. 94.
În cazul persoanelor care nu se pot plasa la secțiile de votare din motive de boală sau invalidate se pot depune cereri privind exercitarea dreptului de vot la cea mai apropiată secție de votare. Cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie datată și semnată olograf de către persoana care solicită urma specială și trebuie să conțină în mod obligatoriu numele, prenumele, CNP, domiciliul sau reședința, adresa imobilului unde se solicita deplasarea urnei speciale, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon.
Cererea trebuie să fie însoțită de copii ale cărui act din care să rezulte boala, starea de sănătate sau invalidate, din care să se poate stabili că alegătorul nu se poate deplasa singur la secția de votare. Un amănunt important este acela că în documente nu trebuie să fie cuprinsă în mod expres sintagma ”persoană netransportabilă”.
Cererile privind urna specială pot fi depuse la biroul electoral al secției de votare până cel mai târziu în preziua votării – 5 decembrie 2020, între orele 18.00 – 20.00. De asemenea, aceste cereri pot fi depuse prin intermediul oricărei persoane și la biroul electoral de circumscripție până pe data de 4 decembrie. Cererile și documentele primite astfel sunt transmise apoi, prin intermediul instituției prefectului, până cel târziu 6 decembrie, ora 10.00, birourilor secțiilor de votare.
Cum votează persoanele aflate în carantină sau izolare
Cetățenii cu drept de vot care se află la carantină la domiciliu sau într-o altă locație stabilită de autoritățile competente pot vota dacă la cererea privind solicitarea urnei speciale atașează și o copie a deciziei de carantină emisă de direcția de sănătate publică județeană.
Cetățenii cu drept de vot care se află în izolare la domiciliu sau într-o altă locație stabilită de autoritățile competente pot vota dacă la cerere atașează unul dintre următoarele documente:
- Biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul și indicația de izolare;
- Decizia de izolare emisă de direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București;
- Rezultatele testării COVID – 19 RT – PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile
Cetățenii cu drept de vot aflați în carantină sau izolare și nu dețin documentele solicitate le pot cere, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripție, potrivit modelului prevăzut în Decizia 40 a Biroului Electoral Central. Biroul electoral de circumscripție asigură transmitea, de îndată, a acestor cereri către direcția de sănătate publică în vederea emiterii în regim de urgență a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.
Biroul Electoral a adoptat Decizia nr. 94, pe 29 noiembrie, prin care a adus clarificări și în care arată că aceste cereri privind emiterea documentelor necesare votării reprezintă în același timp și cereri pentru exercitarea dreptului de vot. Direcțiile de sănătate publică trebuie să trimită de îndată, dar nu mai târziu de 5 decembrie, birourilor electorale de circumscripție lista persoanelor care au formulat cereri și în privința cărora s-a instituit izolarea sau carantina, după caz, însoțită de deciziile emise privind izolarea sau carantina acestora.
Persoanele care se află în carantină sau izolare pot trimite cererile privind urna specială și documentele și prin mijloace electronice la biroul electoral de circumscripție până pe 4 decembrie. Cererile și documentele primite de biroul electorale de circumscripție sunt imprimate și sunt transmise, prin intermediul instituției prefectului, până cel târziu 6 decembrie, ora 10.00, birourilor secțiilor de votare.
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat pe site-ul instituției, www.roaep.ro, modelele cererilor care trebuie folosite de cetățenii cu drept de vot aflați în aceste situați. Aceștia pot afla secțiile de votare la care sunt arondați, precum și birourile electorale de circumscripție cu care trebuie să ia legătura. Pe canalul de Youtube al AEP a fost publicat și un material video în care este explicată procedura de solicitare a urnei speciale.