Decontarea transportului doar pe bază de abonament este neconstituțională

0
-Publicitate-

Curtea Constituțională a decis joi că o prevedere din Legea educației naționale, potrivit căreia cheltuielile de transport ale elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu se decontează doar pe bază de abonament, este neconstituțională. Dispozițiile declarate neconstituționale se află la art. 84 alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011.

”Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”, se prevede în Legea educației.

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate cu unanimitate de voturi și a constatat că sintagma ”pe bază de abonament” este neconstituțională.

Potrivit edupedu.ro, cazul de la Curtea Constituțională a plecat de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” din Covasna, care a cerut instanței “să nu se mai prevadă doar abonamentul în Legea educației, la decontare, ca să nu mai fie restricționată decontarea navetei de un anumit tip de legitimație de călătorie”.

Efectul deciziei Curții Constituționale este că se vor deconta toate tipurile de legitimații de călătorie. Decizia Curții este  definitivă general obligatorie și se comunică Camerelor Parlamentului, Guvernului și instanței care ridicat excepția de neconstituționalitate.

-Publicitate-