Efective mărite de polițiști la datorie în minivacanța de Anul Nou

0
27

Având în vedere contextul epidemiologic actual și măsurile de protecție sanitară, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea a dispus suplimentarea efectivelor care vor acționa în minivacanța de Revelion pentru a proteja siguranța și sănătatea cetățenilor.

Începând de astăzi, 31 decembrie, și până duminică, 3 ianuarie, în fiecare zi, vor acționa, în medie, aproximativ 200 de polițiști. Acestora li se adaugă zilnic și 20      de polițiști locali.

Efectivele de ordine publică vor avea o prezență vizibilă și activă în  teren pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite și pentru a descuraja comiterea unor fapte ilegale și activitățile care pot favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Polițiștii vor acorda o atenție deosebită acțiunilor de verificare a modului în care sunt respectate normele de protecție sanitară în Noaptea de Revelion când în mod tradițional se organizau petreceri, cu număr mare de oameni fie în case private sau în diferite localuri, fie în spații deschise.

Petrecerile și deplasările pe timpul nopții sunt interzice

Sunt interzise desfășurarea de petreceri sau organizarea de evenimente private, precum mese festive, în spații închise sau deschise.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-5.00, cu excepția deplasărilor în interes profesional, pentru asistență medicală, precum și pentru alte motive justificate prevăzute de lege.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional,  persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

În contextul Sărbătorilor de iarnă, polițiștii au purtat discuții și i-au instruit pe operatorii economici din domeniul HoReCa, cu privire la restricțiile care trebuie respectate pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

De asemenea, în această săptămână polițiștii, împreună ce celelalte autorități, au continuat acțiunile de control cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Au fost verificate aproximativ 4000 de persoane și   337 de obiective de interes, printre care 290 de restaurante, terase, fast-food-uri. Totodată, au fost controlate 312  societăți comerciale și 50 de operatori transport persoane.

Și traficul rutier va fi monitorizat

În următoarele zile, aproximativ 200 de poliţişti, cu aproximativ 90 de autospeciale vor fi la datorie, zilnic, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta siguranța cetăţenilor.

De asemenea, pentru prevenirea eventualelor situații de risc, pe drumurile pe care se înregistrează valori crescute de trafic, de exemplu cele care fac legătura cu zonele comerciale sau stațiunile turistice, se va acționa cu efective mărite de poliție rutieră.

Polițiștii vor monitoriza, zilnic, traficul rutier cu 4 radare, pe toate drumurile naționale și județene pentru a descuraja conducătorii auto care sunt tentați să depășească viteza legală și pot deveni un pericol pentru siguranța circulației.

79 de dosare pentru comercializarea ilegală a articolelor pirotehnice

Având în vedere că mulți cetățeni obișnuiesc să utilizeze în aceste zile diverse materiale pirotehnice, polițiștii atrag atenția că acestea pot fi un pericol pentru cei din jur dacă nu sunt folosite necorespunzător.

Utilizarea de către copii nu este indicată și poate fi periculoasă chiar în cazul materialelor pirotehnice cu nivel de risc aparent redus.

Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii au desfășurat în această lună operațiunea națională Foc de Artificii în cadrul căreia s-au efectuat verificări la societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, dar și acțiuni în teren pentru identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ilegal articole pirotehnice. De la începutul acțiunii până în prezent s-au constituit 79 de dosare penale și au fost confiscate aproximativ 400 kg de articole pirotehnice din toate categoriile de pericol, în valoare de aproximativ 20000 lei.