Personalul nedidactic din sistemul de învățământ și-a strigat, încă o dată, nemulțumirea legată de salarii, la Instituția Prefectului, după ce ieri a fost la București o delegație a SLI Vrancea. Oamenii au venit la Prefect cu fluturași de salariu, cu sume chiar sub minimul salariului pe economie. Astfel, sunt oameni care încasează chiar și 1300 de lei lunar, 1700 de lei, 1900. Sunt câteva dintre salariile prezentate astăzi la întâlnirea cu prefectul Nicușor Halici.
Potrivit liderului de sindicat Constantin Ionescu, personalul nedidactic se află pe altă grilă de salarizare decât personalul didactic, motiv pentru care acești oameni au ajuns în situația hilară de a avea venituri mai mici decât minimul prevăzut de legislația muncii.
”Chiar dacă volumul de muncă s-a triplat în ultimii ani și angajări nu s-au mai făcut, noi avem sectoare de lucru tot mai mari, orele suplimentare nu ne sunt plătite, noi facem tot ce ține de îngrijirea școlii, noi zugrăvim, noi cărăm bănci și ne facem și sectorul”, a spus una dintre persoanele prezente astăzi la Prefectură.
”Soluția pentru rezolvarea acestei situații este aplicarea integrală a Legii 153 și o majorare de 15%, care să amortizeze rata inflației”, a spus Constantin Ionescu. Acesta a mai precizat că va continua demersurile până când solicitările le vor fi îndeplinite.
Liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu, împreună cu colegii din forul de conducere al Sindicatului și cu o parte din personalul nedidatic au înaintat un memoriu prefectului Nicușor Halici, în care sunt prezentate toate nemulțumirile personalului nedidactic din sistemul de educație vrâncean.
La nivelul județului Vrancea sunt aproximativ 500 de persoane angajate ca personal nedidactic.
Prefectul Nicușor Halici a ascultat nemulțumirile angajaților și a promis că va trimite solicitările oamenilor la ministrul de resort. ”Facem demersuri și vedem”, a fost concluzia prefectului. Acesta s-a arătat neputincios în fața problemelor oamenilor, mai ales că nu are atribuții în acest sens. Prefectul a mai adăugat că ar trebui găsite soluții ca oamenii să poată avea venituri salariale care să le asigure un trai decent.
Principalele nemulțumiri ale personalului nedidactic sunt:
– neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii nr.153/2017, în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei;
– neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare;
– neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;
– inexistența normativelor de personal;
– nedecontarea navetei;
- neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare;
- neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.