FOTO – VIDEO Caz neobișnuit în pădurile Vrancei: o ciută infestată cu căpușe a acceptat ajutorul oamenilor

0
328

Încălzirea vremii din cauza schimbărilor climatice a dus la o explozie a numărului de căpușe, care afectează și animalele sălbatice. Vânătorii vrânceni s-au confruntat cu un caz mai puțin obișnuit, în care au reușit să trateze în sălbăticie o ciută infestată cu căpușe. Animalul le-a acceptat ajutorul, pe fondul stării de epuizare în care se afla.

Ciuta a fost găsită în pădurile din zona Butucoasa, comuna Andreiașu de Jos, de un paznic de vânătoare, care a constatat că are un comportament anomal pentru că a acceptat să se apropie de ea. Acesta l-a anunțat pe președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJFPS) Vrancea, care este și medic veterinar.

”M-am deplasat la fața locului și am constatat că este vorba de o femelă ciută tânără, care se afla într-o stare avansată de epuizare din caza unei infestații masive cu căpușe. I-am aplicat un tratament pentru boala piroplasmoză. Am reușit să îi punem o perfuzie intravenoasă, cu tratament de susținere și tratament pentru piroplasmoză. Am mutat ciuta într-o zonă cu apă și iarbă și am securizat locul, pentru a nu fi atacată de urși și lupi. A doua zi am continuat tratamentul și a început să consume lichide și furaje concentrate. Starea i s-a îmbunătățit și a treia zi nu am putut să-i facem decât jumătate din tratament deoarece i-au revenit instinctele de animal sălbatic. După aceea nu ne-am mai putut apropia la mai puțin de 100 de metri. Mă bucur că și-a revenit și nu s-a obișnuit cu oamenii, pentru că ar fi putut fi o problemă”, ne-a declarat medicul veterinar Alexandru Pungă, președintele AJFPS Vrancea.

Medicul veterinar spune că a constatat o creștere foarte mare a numărului de căpușe în această primăvară și sunt foarte mulți câini care sunt afectați din zonele de lângă Focșani, cum ar fi Petrești. Căpușele afectează în aceeași măsură și animalele sălbatice. Fenomenul este unul îngrijorător și arată care sunt consecințele schimbărilor climatice pentru mediul în care trăim. 

”Este primul caz în care ne-am putut apropia de un animal sălbatic fără fim nevoiți să îl tranchilizăm mai întâi. Aceste probleme sunt provocate de creșterea bruscă a temperaturilor, care a dus la o invazie a căpușelor mai devreme decât era normal. În aceste condiții, animalele sălbatice sunt afectate deoarece ies slăbite din iarnă și nu mai au timpul necesar ca să se refacă”, a explicat medicul veterinar Alexandru Pungă.