Greva generală din învățământ continuă

0
-Publicitate-

Federațiile sindicale din învățământ au anunțat că greva generală va continua luni după ce Guvernul nu a venit cu alte propuneri în afara celor anunțate săptămâna trecută. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că Guvernul își menține măsurile cu care a venit în întâmpinarea revendicărilor cadrelor didactice.

”După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Solicitările sindicatelor la negocierile care au avut loc joia trecută au fost:

– majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;

– emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

-Publicitate-