Impozitele pe proprietăți ar putea crește cu 50% începând de anul viitor, după cum a hotărât coaliția de guvernare. Autoritățile locale ar fi trebuit să treacă la calcularea impozitelor pe baza grilelor notariale, însă notarii au avertizat că se va ajunge la un blocaj. În aceste condiții, s-a decis păstrarea actualei formule de calcul, dar cu o majorare de 50% anul viitor.
Decizia finală aparține parlamentarilor, care trebuie să voteze o ordonanță de urgență aflată în circuitul parlamentar. Având în vedere hotărârea coaliției și majoritatea de Parlament, cel mai probabil această creștere va deveni realitate.
„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a declarat, miercuri, primul ministrul Nicolae Ciucă.
Impozitele pe proprietăți constituie cea mai importantă sursă de venituri obținută de autoritățile locale de la cetățeni. Până acum, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, se efectua, de regulă, o majorare cu rata inflației din anul precedent, deoarece primarii s-au ferit alte creșteri în contextul actual și pentru a nu pierde sprijinul alegătorilor. Prin această majorare cu 50% a impozitelor pe proprietăți, coaliția de guvernare crește veniturile autorităților locale cu banii oamenilor, evitând ca decizia să aparțină primarilor.