Guvernul a mărit pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar pedepsele pot ajunge chiar și până la 15 ani de închisoare dacă fapta duce la decesul unei sau mai multor persoane.
Pentru falsul în declarații fapta ”săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă”.
Nerespectarea dispozițiilor autorităților privind carantina sau spitalizarea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Dacă fapta duce la răspândirea bolii, pedeapsa este de închisoare de la 1 an la 5 ani.
Dacă prin nerespectarea dispozițiilor privind carantina și spitalizarea se produce vătămarea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este de închisoare la 2 ani la 7 ani, cu interzicerea unor drepturi. Dacă faptele au ca efect moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este de închisoare de la 5 ani la 12 ani, cu interzicerea unor drepturi.
Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Dacă prin această faptă s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
În Codul penal a fost inclusă o nouă faptă, ”a omisiunii declarării unor informaţii esenţiale pentru depistarea şi izolarea la timp a persoanelor infectate sau suspecte că ar fi infectate cu o boală infectocontagioasă”. Pedeapsa este de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.