Asociația ”Eu, tu și ei” organizează sâmbătă, 23 noiembrie, un eveniment despre istoria Focșaniului, în cadrul proiectului cultural #PovestimFocșaniul. Participanții sunt invitați la biserica Stamatinești, de unde vor porni într-o călătorie în timp, prin istoria XIX, pentru a scoate la iveală poveștile uitate ale vechiului Focșani. Printre acestea se află casa boierului Stamatin, veche de peste 200 de ani.
”Vă vom înfățișa și o altă perspectivă urbană a împrejurimilor, zonă altădată numită Mahalaua Boierească. Vom vizita împrejurimile și vă vom spune povestea de excepție a singurei case din epocă rămasă în picioare, casa boierului Stamatin, descoperirea echipei noastre de cercetare, a cărei istorie a fost documentantă în cadrul proiectului “Elita Unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.” Este vorba despre o casă tipic boierească din sudul Moldovei, ridicată înainte ca în oraș să fie importate modelele arhitecturale din Vest. Avem motive întemeiate să credem că este cea mai veche casă din oraș, construită în jurul anului 1812”, spun organizatorii evenimentului, pe blogul Vrancea Altfel.
”Casa Stamatin are o vechime de peste 200 de ani. Dacă iei aminte la arhitectură nu poți să nu te gândești: A fost un stil în epocă care a fost sursă de inspirație pentru toate școlile românești ulterioare? Dacă privești la școala Rarincescu de peste drum de Colegiul Cuza, construită la peste trei decenii distanță de ea, stilul casei Stamatin predomină și se va impune pentru tot acest tip de construcții pentru încă o jumătate de secol”, a declarat Dan Nichita, de la Asociația ”Eu, tu și ei”
Persoanele care vor fi prezente la turul prin fosta ”Mahala boierească” vor putea participa la o masă rotundă despre situația patrimoniului rămas moștenire de la generația unionistă, organizată chiar în casa pierdută și regăsită a Stamatinilor, și vor putea precomanda cartea “Elita Unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.” ce va vedea curând lumina tiparului.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, care finanțează proiectul, în cadrul Programului Acces – Anul Cărții 2019.
Mai multe informații puteți afla pe blogul de atitudine civică Vrancea Altfel, www.vranceaaltfel.ro