Ion Ștefan a preluat mandatul de ministru al Dezvoltării și a avertizat că va face controale în teritoriu

0
39

Ion Ștefan a preluat oficial, joi, mandatul de ministrul al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în prezența viceprimarului Raluca Turcan. Din minister nu vor face parte prefecturile, așa cum se anunțase inițial, care vor rămâne în continuare la Ministerul de Interne. Noul ministru a promis că fondurile nu vor fi împărțite în funcție de culoarea politică și că angajații din minister care ajuns acolo prin pile trebuie să plece.

„Aș vrea să le transmit tuturor primarilor gospodari din țară că activitatea Ministerului se desfășoară fără conotații politice. Cetățenii conduși de primari fie din PSD, PNL, UDMR, nu trebuie să fie tratați după culoarea politică a primarului. Doresc o cooperare între autoritățile publice, mediul privat și mediul academic și să vorbim despre oportunități pentru cetățeni.

 Aș vrea să am un mesaj pentru angajații Ministerului, vor găsi un sprijin în mine atât timp cât prioritatea lor numărul unu va fi munca în folosul cetățeanului plătitor de taxe. Cei care au fost înșurubați în structurile Ministerului, prin sistemul PCR- pile, cunoștințe și relații, sunt invitați să își găsească locuri de muncă în altă parte. Obiectivul meu este competența și eficiența”, a spus Ion Ștefan, la preluarea mandatului său.

Ion Ștefan a anunțat că au fost efectuate plățile către UAT, în vederea achitării facturilor emise de către constructori și a promis că toate plățile vor fi publicate pe site, zilnic. Prioritatea noului ministru o reprezintă evitarea dezangajării unor fonduri europene de 360 de milioane de euro. Ion Ștefan a avertizat și că va face controale neanunțate în teritoriu pentru a verifica stadiul lucrărilor.

 

”Am preluat astăzi dimineață mandatul de ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în prezența vicepremierului Raluca Turcan.

Cu această ocazie, am prezentat dintre prioritățile mele în această calitate, În aceste prime zile, am efectuat plățile către UAT-uri, în vederea achitării facturilor emise de constructori.

 

Întrucât ţin foarte mult la transparenţă, vor fi publicate zilnic, pe site, toate plățile efectuate de minister pentru a se evita telefoanele date de beneficiarii contractelor pentru a afla stadiul plăților.

 

De asemenea, chiar azi, voi cere modificarea planului de audit în vederea realizării unui control riguros al implementării programelor; voi publica, în acest sens, și raportul Curții de Conturi a României, finalizat la minister în luna octombrie.

 

În cel mai scurt timp voi lua măsuri pentru evitarea dezangajării fondurilor europene, în valoare de 306 milioane de euro – acesta este un obiectiv major al meu, ca ministru; totodată, vom lua măsuri pentru soluţionarea situaţiilor care fac obiectul procedurilor de punere în întârziere sau de infringement. Voi face un plan de lucru cu directorii Autorităților de Management şi cu cei ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR), prin care să urgentăm și să fluidizăm depunerea cererilor de rambursare și de plată; ieri, de exemplu, i-am sunat pe toți cei opt directori ai ADR-urilor și le-am transmis solicitarea mea fermă de a le comunica beneficiarilor Programului Operațional Regional (POR) prevederile Ordinului nr. 3077 din 4.11.2019 pentru aprobarea instrucțiunii privind plata echipamentelor și/sau a materialelor livrate și recepționate de către beneficiar pe șantier, în cadrul contractelor de lucrări finanțate prin POR.

Nu vă ascund faptul că nu mă feresc să vin neanunțat în județe, pentru a verifica la fața locului stadiul lucrărilor. Potrivit Programului de guvernare, urmărim creșterea calității vieții, stimularea cooperării între autoritățile publice, precum și între acestea și reprezentanții mediului privat și cel academic; și nu în ultimul rând – asigurarea oportunităților economice pentru cetățeni”, a transmis Ion Ștefan după preluarea mandatului.