Ion Ștefan l-a deranjat la PNDL pe Oprișan, care a început să protesteze

0
70

Marian Oprișan a ținut să apere luni, într-o scurtă conferință de presă, lucrările de proastă calitate făcute în Focșani, cu fonduri guvernamentale, după ce Ministerul Lucrărilor Publice a refuzat decontarea unor facturi. Deși doar la noi este posibil să vedem plombări la străzi abia asfaltate sau trotuare pe care pavelele par puse cu ochii închiși, baronul nu vrea controale la autoritățile locale, pe motiv că se ”supun” doar Curții de Conturi.

”Protestez cu toată forța mea ca președinte al Consiliului Județean și președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România  (UNCJR), asupra comportamentului ministrului Administrației, Dezvoltării și Lucrărilor Publice. De ce? Ceea ce face dumnealui prin controalele alea inventate, pe care nu i le pune la dispoziție niciun fel de lege… În primul rând încalcă legea, pentru că autoritățile locale nu se fac decât Curții de Conturi a României și Procuraturii. Autoritățile locale nu sunt subordonate guvernului, Programul Național se execută în condițiile legii și se verifică de către singura instituție abilitată în România să controleze bani public și anume Curtea de Conturi a României. Dar domnia sa ce face? Inventează această mizerie de controale, inventează tot felul de găselnițe la adresa unor autorități locale conduse de primari PSD, ca să motive faptul că nu decontează facturi din PNDL”, a spus Marian Oprișan.

Președintele CJ a susținut că din bugetul Ministerului Lucrărilor Publice a ”dispărut” suma de 4 miliarde de lei în timpul guvernării PNL, de aceea nu se decontează lucrări.

Ion Ștefan a publicat fotografiile cu lucrările făcute în Focșani

Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, i-a replicat lui Marian Oprișan cu o serie de fotografii ale lucrărilor executate la străzile care sunt modernizate prin PNDL, unde sunt vizibile cu ochiul liber o serie deficiențe. Ministrul spune că dacă ”pesediștii urlă ca din gură de șarpe și aruncă în stânga și-n dreapta cu acuzații și lamentări penibile” înseamnă că transparența cheltuirii banului publici este cea mai bună decizie.

”Cu oricâtă forță ar protesta domnul președinte, vremelnic, al CJ Vrancea, Marian Oprișan, că nu am fost de acord să fac plăți suspecte pentru lucrări derulate prin PNDL, realitatea din teren îmi dă dreptate. ”Găselnițele” și ”poveștile inventate”, de care mă acuză Oprișan, sunt bătute de departe de realitatea din teren. Sau de spoielile de pe străzile pentru care, în Focșani, se cereau plăți integrale de către colegul și urmașul lui Marian Oprișan în ale social – democrației și altele.

Stimați focșăneni, dacă în casa dumneavoastră s-ar face niște lucrări de modernizare iar rezultatul ar fi cel din pozele de mai jos, câți dintre dumneavoastră ați fi fost de acord să plătiți meșterul? Oare de ce nu au stat edilii pesede din Focșani zi lumină pe străzile pe care s-a lucrat pentru a fi siguri că lucrările sunt calitative și nu făcute în bătaie de joc?!

Da, PNDL este inventat de PSD, însă eu nu sunt dispus să merg pe aceeași rețetă a bătăii de joc la adresa banului public și de sfidare a cetățeanului și să fac asemeni guvernelor PSD, adică să decontez lucrări neefectuate, care nu corespund realității din teren”, a spus  Ion Ștefan pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Lucrărilor Publice susține că în cele 40 zile de ministeriat singura structura asociativă care nu a fost interesată să discute cu Guvernul României a fost chiar UNCJR, condusă de Marian Oprișan.

”PS: Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, precizează foarte clar cine are atribuții în control, spre știința lui Marian Oprișan:

ART. 20

(1) Controlul de stat al calităţii în construcţii cuprinde inspecţii la investitori, la unităţile de proiectare, de execuţie, de exploatare şi de postutilizare a construcţiilor, privind existenţa şi respectarea sistemului calităţii în construcţii.

(2) Controlul de stat al calităţii în construcţii se exercită de către Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C., care răspunde din punct de vedere tehnic de executarea controlului statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor”, mai arată ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan.