La Mărășești, într-o atmosferă de culoare și cu mult entuziasm, a avut loc prima ediție a Festivalului Zmeielor

0
-Publicitate-

De curând, la Mărășești, a avut loc prima ediție a Festivalului Zmeielor, eveniment organizat de Asociația VOLUNTARIAT PENTRU VIAȚĂ din Mărășești, în parteneriat cu Palatul Copiilor Focșani și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Și pentru că un astfel de eveniment trebuie să aibă la bază și o poveste, aceasta spune că totul a început  cu entuziasmul unei echipe dedicate formată din membri ai organizațiilor, ghidați de pasionatul profesor de aeromodelism Ștefan Ionuț Valentin și de  Any-Mary Drăgan, profesoara a Palatului Copiilor și membru al Asociației Voluntariat Pentru Viață.  Motivația a fost una simplă și înflăcărată: de a oferi copiilor din Mărășești, bunicilor acestora și voluntarilor, ocazia să vină împreună și să împărtășească clipe deosebite, să învețe cum să construiască ei înșiși un zmeu de la zero și să se bucure de rezultatele implicării lor.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții Serviciului de Siguranță Școlară al IPJ Vrancea, parteneri în promovarea siguranței în școli și a mesajelor de conștientizare a efectelor violenței și agresiunii de toate tipurile: fizice, emoționale și psihologice. Împreună au confecționat zmeie ale incluziunii și au sprijinit alcătuirea unei serii de postere cu mesaje anti-bullying.

Și cum într-o așa poveste trebuie să existe și Feți Frumoși, aceștia au fost întruchipați de copiii și voluntarii Corpului European de Solidaritate, care de mai bine de o săptămână s-au pregătit pentru confecționarea și decorarea zmeielor. „Atelierele creative au fost pline de energie și entuziasm, iar fiecare participant și-a adus aportul la construirea acestor minunate creații.  În prima zi ne-am cunoscut mai bine și am început să înțelegem cum funcționează un zmeu. Profesorul Ștefan Ionuț ne-a explicat designul pe care îl vom folosi și care sunt etapele pe care le vom urma”, au mărturisit organizatorii.

Zi după zi, zmeiele începeau să prindă viață în mâinile copiilor, a voluntarilor și a bunicilor ce au venit să-și ajute nepoțeii. Colorate în felurite feluri, cu pisici și căsuțe de vis, copăcei și copii ce se joacă, zâmbete și inimioare, unele chiar foarte abstracte, cu stropi și urme de pensule, creațiile celor implicați au devenit adevărate opere de artă. Ciolofan, baghete din lemn atent tăiate în prealabil, capse, fășii de material colorat, multe carioci și multă voie bună – acesta a fost întreg arsenalul pregătit pentru micile aparate de zbor. 

Lansarea a avut loc la Centrul Social Voluntariat Pentru Viață. „50 de copii și peste 20 de voluntari, tineri și mai puțin tineri ne-am urcat în microbuz și am plecat către locul lansării, loc ales cu grijă în prealabil de către membrii echipei. Ne-am împrăștiat, ne-am aliniat aparatele de zbor, ne-am pregătit sufletește și…în 5,4,3,2,1….am decolat! A început alergătura pe tot platoul de lângă Mărășești, în sus și-n lat, am fugit cu zmeiele, vânând curenții de aer propice înălțării lor cât mai sus. Lansare după lansare, învățam mai bine cum să ne descurcăm cu aceste curioase aparate de zbor. Unele cădeau și la impact se mai stricau, dar voluntarii noștri erau acolo să le repare și să-i ajute pe copii să-și înalțe zmeul. Am învățat și eșecul astăzi căci unele zmeie nu au vrut să se înalțe și asta ne-a arătat ce putem să îmbunătățim la ele și cum să ne pregătim mai bine data viitoare.

 Copiii, cu entuziasmul și râsetele lor au alergat până când obrăjiorii le erau roșii iar voluntarii gâfâiau și ei alergând de la un copil la altul pentru a-i ajuta. Ne-am simțit bine și inimile ni s-au umplut de bucurie văzând atâția oameni, tineri și în vârstă, ce s-au adunat să facă posibilă o astfel de zi pentru copiii Mărășeștiului.

Mulțumim tuturor participanților pentru implicare și entuziasm și vă așteptam cu drag la următoarea ediție a Festivalului Zmeielor!” au mai transmis organizatorii.

La sfârșit, copiii au primit câte o diplomă și un premiu pentru participare.

Evenimentul a fost susținut și de Fundația Regală Margareta a României prin programul Fondul pentru Vârstnici, vizând activități inter-generaționale ce vor să aducă împreună tineri și vârstnici și să reducă decalajul dintre generații.

-Publicitate-