Liniile de acțiune în sprijinul românilor de pretutindeni în anul 2021

0
27

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat liniile de acțiune pentru anul 2021. Șeful departamentului, secretarul de stat Ovidiu Burdușa a precizat că acestea „sunt rezultatul experiențelor din acest an și al cerințelor exprimate de românii de pretutindeni”.

„Între reorganizare și pandemie, 2020 s-a dovedit un an în care la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni s-au concretizat numeroase proiecte și idei, prin mobilizarea deosebită atât a colegilor, cât și a mediului asociativ românesc din diaspora și din comunitățile istorice. Am identificat, de asemenea, o serie de priorități pentru viitorul apropiat, pentru a se veni cât mai eficient în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor românilor de peste hotare. Sunt propuneri de care sper că se va ține cont, căci ele sunt rezultatul experiențelor din acest an și al cerințelor exprimate de românii de pretutindeni”, a declarat Ovidiu Burdușa.

În 2021, liniile de acțiune ale DRP se vor concentra asupra următoarelor domenii: alocare bugetară, fonduri nerambursabile, educație și identitate lingvistică și culturală și reinserție.  

Astfel, în 2021, DRP va avea ca prioritate suplimentarea bugetului alocat finanțărilor nerambursabile având în vedere numărul mare de proiecte depuse în 2020 și care nu au putut fi aprobate din cauza constrângerilor bugetare. De asemenea, se dorește și suplimentarea sumei alocate pentru dotarea mediului asociativ românesc din afara granițelor cu echipamente informatice, pentru a le susține activitățile, având în vedere rolul lor în coeziunea comunităților de români, mai ales pentru depășirea situațiilor de criză. Pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă, DPR își propune crearea unei platforme electronice, ca mijloc modern, ușor accesibil de depunere și instrumentare a proiectelor destinate românilor din afara granițelor, care va asigura creșterea transparenței în ceea ce privește gestionarea fondurilor publice  destinate proiectelor.

În 2021, DRP va realiza pentru românii din afara granițelor și o platformă educațională online. Aceasta va reuni o serie de materiale didactice interdisciplinare, care va oferi posibilitatea interacțiunii și schimbului de experiență între organizațiile românești care realizează activități educaționale. Pentru românii din comunitățile istorice și Diaspora, DRP are ca priorități: dotarea cu material didactic, în vederea păstrării identității lingvistice; continuarea programului de burse acordate elevilor români etnici care studiază limba română în școlile publice din Ucraina și extinderea acestui program în Serbia și Ungaria; organizarea unor stagii de formare pentru profesorii români care predau cursuri de limba română, precum și cursuri de cultură și civilizație românească; reluarea Programului de tabere ARC, a cărui derulare nu a fost posibilă în 2020 din cauza pandemiei COVID-19.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește mediul de afaceri, pentru anul 2021, DRP își propune organizarea unui forum al oamenilor de afaceri români din străinătate, pentru promovarea unor afaceri de succes, bune practici și pentru a încuraja extinderea afacerilor în România, precum și organizarea, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și cu structurile din subordinea acestuia, cu competențe în domeniu, a unor evenimente (târguri, seminarii, mese rotunde), destinate procesului de reîntoarcere în țară a românilor din afara granițelor.

„Sigur că lista rămâne deschisă și îi invit la dialog în acest sens pe toți cei care au idei și propuneri de acțiuni și proiecte”, a concluzionat secretarul de stat Ovidiu Burdușa.