Ministrul Educației și Cercetării a emis un ordin privind organizarea cursurilor în perioada în care sunt suspendate, prin care au fost aprobate o serie de măsuri pentru desfășurarea procesului de învățare on-line. Astfel, ministerul pune la dispoziţia cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor o colecţie de resurse necesare continuării învăţării în mediul on-line. În portalul Digital pe educred.ro (digital.educred.ro) sunt centralizate platforme de învăţare şi resurse educaţionale deschise, inclusiv tutoriale şi alte materiale de învăţare destinate formării şi susţinerii cadrelor didactice.
Reprezentanții ministerului au precizat că decizia începerii cursurilor va fi luată în colaborare cu Consiliul Național pentru Situații de Urgență.
”A fost adoptat un Plan național de intervenție educațională pentru situația suspendării cursurilor, urmând ca fiecare inspectorat școlar și apoi, fiecare unitate școlară, să realizeze un plan de intervenție individualizat prin care vor fi organizate sesiuni on-line cu cadrele didactice pentru transferul de bune practici în învățarea on-line, se vor monitoriza desfășurarea activităților suport pentru învățarea on-line în unitățile de învățământ.
Unitățile școlare vor realiza, împreună cu profesorii diriginți și cadrele didactice, un program săptămânal care include activitățile de învățare on-line pentru fiecare disciplină de studiu, având în vedere o durată echilibrată a acestora. Totodată, școlile vor identifica și aplica modalități de susținere a activității pentru posibile cazuri speciale, inclusiv pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Se cere o mobilizare a profesorilor în legătura cu elevii. Calendarele desfășurării examenelor naționale – Evaluare Națională, Bacalaureat, Titularizare, Definitivat vor fi anunțate din timp”, a anunțat Gabriela Marchitan, inspector școlar general adjunct, după videoconferința organizată de Ministerul Educației și Cercetării.
Prezenţa online la cursuri a elevilor şi a cadrelor didactice va fi monitorizată de unităţile de învăţământ, iar toate informaţiile relevante pentru susţinerea şi îmbunătăţirea accesului la învăţare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice şi al unităţilor de învăţământ la resurse pentru învăţarea on-line.
Părinții vor avea obligația asigurării tehnologiei necesare pentru participarea elevilor la cursurile on-line. În situația în care echipamentele aparțin unităților de învățământ și sunt deteriorate, părinții sunt răspunzători pentru acestea.
În continuare, vă prezentăm ordinul ministrului Ecuației, publicat pe site-ul www.edupedu.ro.