Ministerul Sănătății începe în ianuarie vaccinarea gratuită împotriva HPV

0
-Publicitate-

Ministerul Sănătăţii va începe vaccinarea gratuită împotriva HPV din luna ianuarie, după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite direcţiilor de sănătate publică.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Acordul cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcţie de cerere şi derularea campaniei de vaccinare.

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani pentru care s-a solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea, inclusiv pentru cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Ministerul Sănătăţii face apel la părinţi să solicite informaţii medicilor de familie şi către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV şi să transmită aceste informaţii transparent şi corect către părinţi.

-Publicitate-