Misăilă acuză PNL pentru că nu are buget în ianuarie, după ce anul trecut bugetul Focșaniului era aprobat în aprilie

0
-Publicitate-

Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a reușit anul contraperfomanța să amâne Legea bugetului pe 2019 atât de mult încât bugetul Focșaniului a fost aprobat în luna aprilie. Acum, primarul PSD Cristi Misăilă e nemulțumit că nu are buget în ianuarie, acuzând chiar că situația este un ”atentat” împotriva întregii administrații locale. Adevăratul ”atentat” s-a produs însă anul trecut, când aprobarea bugetelor administrațiilor locale în aprilie a făcut ca abia atunci investițiile să fie stabilite, în loc să se înceapă să se lucreze la ele. Astfel, au fost pierdute câteva luni.

Dar, probabil, la Focșani nu a contat acest aspect, pentru că aici se reabilitează sistemul de termoficare iarna, străzile la fel, iar școlile în timpul anului școlar.

Primarul Cristi Misăilă spune într-o postare pe Facebook că Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea l-a informat pe 17 ianuarie că sumele pentru învățământ urmează să fie repartizate ulterior celorlalte fonduri aprobate, întrucât nu s-au aprobat normativele de cheltuieli pe elev pe anul 2020. Până la această dată nu au apărut însă aceste acte normative. 

”În aceste condiții, suntem în IMPOSIBILITATEA de a putea definitiva proiectul bugetului local pe anul în curs și implicit de a-l supune aprobării Consiliului Local al Municipiului Focșani în termenul prevăzut de lege. Practic, nu știm ce sume trebuie prevăzute în bugetul local pentru că aceste sume sunt stabilite în funcție de normativele emise de Guvern. Iar bugetul NU poate fi întocmit și adoptat fără a avea aceste sume în conformitate cu prevederile legale.

Din păcate, aceasta este „România educată”, o Românie în care Guvernul PNL este mai interesat de alegeri anticipate decât de finanțarea corespunzătoare a învățământului din țara noastră.

Solicităm în mod public Guvernului PNL Orban să respecte legea și să aprobe aceste normative, care sunt absolut NECESARE tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din România.

Atragem atenția miniștrilor PNL în frunte cu Premierul Orban că incapacitatea elaborării acestor normative reprezintă un atentat la învățământul din România dar și asupra întregii administrații locale, gestul lor iresponsabil având grave implicații în derularea procesului educațional și investițional din acest an și nu numai”, spune primarul Cristi Misăilă, într-o postare pe Facebook.

Primăriile au primit până acum sumele care le sunt repartizate prin intermediul Finanțelor,  fără fondurile pentru învățământ. Bugetele sunt mai mari decât anul trecut. Amânarea repartizării sumelor pentru școli a dat și naștere unor speculații.

-Publicitate-