Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi măsurile de relaxare care se vor aplica de la 1 iunie, precum și o serie de noutăți în desfășurarea examenelor elevilor. Acesta a avertizat că este nevoie de atenție în continuare, întrucât nu a avut loc o reducere semnificativă a pandemiei de coronavirus.

Activitățile care vor putea fi posibile de la 1 iunie

Se redeschid terasele, cu respectarea unor reguli stricte. Mesele vor fi la distanță de 2 metri, iar la o masă vor putea sta cel mult patru persoane.

Se va putea merge la plajă, cu respectarea distanței de 2 metri între șezlonguri.

Se reia transportul internațional rutier și feroviar, în condiții de distanțare și de igienă.

Vor fi posibile spectacolele în aer liber, cu maximum 500 de spectatori. Aceștia vor trebui să stea pe scaune, la distanță. Se va aplica un control strict la intrare.

Deplasările se vor putea face fără declarație în afara localității.

Competițiile sportive se vor putea relua, pentru sporturile care se practică în aer liber, mai puțin sporturile de contact. Competițiile se vor desfășura fără spectatori.

A doua sesiune a Evaluării Naționale

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că examenele vor avea loc așa cum au fost anunțate de câteva săptămâni. Noutatea este la Evaluarea Națională, unde se va organiza o nouă sesiune pentru elevii care sunt bolnavi, care sunt depistați cu temperatură la examene, care sunt în izolare sau în carantină.

”Pentru copiii care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră, care sunt izolați cu familia la domiciliu sau în localitate cu carantină, se organizează o a două sesiune a Evaluării Naționale începând cu 29 iunie. În privința bacalaureatului, pentru a putea rezolva chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune se va organiza o a doua sesiune de bacalaureat în august”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.