Parcurile industriale reprezintă o soluție pentru dezvoltarea județului Vrancea, în condițiile în care se acordă finanțare europeană pentru înființarea lor, precum și pentru agenții economicii care aleg să își desfășoare aici activitatea. De asemenea, județul nostru va fi traversat de Autostrada A7 Moldova și drumul expres Focșani – Brăila. În aceste condiții, va exista și infrastructura rutieră necesare pentru ca aceste parcuri să fie eficiente. La Consiliul Județean Vrancea a fost organizată sâmbătă o întâlnire la care au participat președintele Cătălin Toma, Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Vasilica Baciu, director pentru servicii comunitare de utilități publice și parcuri industriale în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, pe de o parte, iar pe de altă parte primarii și reprezentanții localităților unde ar putea fi construite asemenea parcuri, de la Focșani, Adjud, Vulturu, Răstoaca, Bolotești sau Garoafa.
”Dorința noastră este să înființăm mai multe parcuri industriale în Vrancea, pentru care se acordă sprijin financiar prin Programul Național de Relansare și Reziliență. Județul Vrancea și Moldova vor beneficia în următorii ani de o altă infrastructură rutieră și feroviară. Din analizele făcute, Autostrada A 7 Moldova va fi gata până în anul 2024 cel puțin pe sectorul Ploiești – Bacău. Aceasta înseamnă că vom avea infrastructură, pe care trebuie să o completăm și cu activitate economică. Nu trebuie să așteptăm construcția autostrăzii, lucrurile trebuie să se dezvolte într-un tot unitar. Eu am încredere că noua infrastructură vine în sprijinul acestor obiective și trebuie să trecem la lucruri concrete.
Guvernul intenționează ca prin Programul Național de Relansare și Reziliență să sprijine construcția de parcuri industriale cu 700 de milioane de euro. Un lucru important este faptul că pentru societățile comerciale care își vor desfășura activitatea în aceste parcuri vom veni cu finanțare pentru construcții, pentru echipamente și alte dotări de care au nevoie. Intenția noastră este ca în aceste parcuri să se desfășoare activități economice legate de zona respectivă, pentru companii mari, care peste câțiva ani ar putea să își reloce activitate.
Singurul lucru de care nu trebuie să vă îndoiți este capacitate noastră de finanțare”, a spus Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice.
Zonele unde se pot construi asemenea parcuri sunt lângă Focșani, la Răstoaca, la Vulturu, Garoafa, Adjud, unde există legături cu infrastructura care urmează să fie construită, precum și la Bolotești, pentru zona de munte a județului. Prin construirea de parcuri în mai multe zone ale județului se urmărește ca dezvoltarea economică să nu fie concentrată în jurul Focșaniului.
Prin Programul Național de Relansare și Reziliență se acordă finanțare europeană pentru tot ceea ce înseamnă utilitățile parcurilor industriale, respectiv apă, canalizare, energie electrică sau gaze. Ministrul Ion Ștefan a atenționat că autoritățile locale trebuie să lucreze foarte repede pentru realizarea studiilor de fezabilitate, pentru că până la finalul anului următor ar trebui încheiate și 70% din contractele de execuție. De menționat că și cheltuielile pentru studiile de fezabilitate vor fi acoperite din fonduri europene.
Pentru agenții economici care vor să lucreze în aceste parcuri industriale, sunt prevăzute fonduri europene în valoare de 1,25 miliarde de euro, tot prin Programul Național de Relansare și Reziliență.