Pesta porcină africană a ajuns și la Mărășești

0
-Publicitate-

Pesta porcină africană a fost confirmată de laboratoarele de specialitate într-o gospodărie din Mărășești, cu un efectiv de 10 porci, din care doi morți. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere, iar porcii omorâți. De la începutul anului, în Vrancea au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, în gospodării, dar și la porcii mistreți din fondurile de vânătoare.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru oameni, însă are un impact mare la nivel social și economic, deoarece nu există tratament pentru virus, iar porcii trebuie eliminați pentru a preveni răspândirea acestuia.

”Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie.

 D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018”, a anunțat DSVSA Vrancea într-un comunicat de presă.

-Publicitate-