Pesta porcină africană a apărut într-o fermă cu 30.000 de porci din Vrancea

0
9

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea a anunțat că, pe 2 ianuarie, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comerciala situată în comuna Golești, cu  un efectiv de aproximativ 30.000 porci, din care opt au murit.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

”Exploatația comerciala din localitatea Golești, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea va dispune, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie si respectarea masurilor in vigoare privind raspandirea virusului COVID 19”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Vrancea.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

DSVSA Vrancea precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.