Polițiștii învață copiii să se apere de pericole!

0
-Publicitate-

Pe fondul creșterii alarmante a numărului de incidente în care sunt implicați copiii, poli­țiștii au găsit oportun să intensifice activitățile de prevenție în acest sens. În cadrul parteneriatelor încheiate de oamenii legii cu unitățile de învățământ, aceștia derulează diverse ac­tivități, în comun cu cadrele didactice, prin care se urmărește con­- știentizarea de către cei mici a pericolelor la care se supun pe drumul spre și de la școală, sau în locurile de joacă.
Iată câteva seturi de sfaturi pe care polițiștii le dau elevilor, în funcție de categoriile de vârstă din care fac parte:

Recomandări pentru elevii claselor I-IV
Drumul spre şcoală

Sfătuieşte-te cu părinţii pentru a găsi cel mai sigur drum către şcoală. Alege cea mai scurtă şi rapidă cale, cu cele mai puţine intersecţii şi foloseşte pentru traversare străzile prevăzute cu semafoare. Evită parcurile pustii, zonele izolate, câmpurile sau şantierele, ca să nu fii victima infractorilor.
Atunci când este posibil, mergi spre şcoală sau de la şcoală cu un prieten, vecin sau frate.
Învaţă numărul de telefon de acasă(fix) şi pe cele ale părinţilor(mobile), adresa domiciliului tău.
Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să fii însoţit sau să primeşti cadouri din partea acestora. Ţine minte, în spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase!
Dacă te simţi urmărit, întră într-un magazin, într-un loc aglomerat şi cere ajutorul unui poliţist sau oamenilor din jur.
Anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de la şcoală.
Nu traversa pe drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, numai după ce te-ai asigurat. Te uiți în stânga, în dreapta și apoi iarăși în stânga. Înainte de a traversa, nu staţiona pe bordura trotuarelor pentru a nu te dezechilibra şi a ajunge pe carosabil în faţa maşinilor.
Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale te poți deplasa în siguranță împreună cu colegii tăi, numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup ci în şir indian, unul după altul.
Aşteaptă sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate!
După coborârea din mijloacele de transport public nu traversa prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se poate face numai după plecarea din staţie a vehiculului şi doar pe trecerile de pietoni.
Nu te juca pe stradă!

La locul de joacă

Nu intra în vorbă cu persoane necunoscute şi nu le însoţi, indiferent de ce îţi spun sau îţi promit. Atunci când eşti acostat de asemenea persoane, îndepărtează-te de acestea şi cere ajutorul cuiva cunoscut.
Atunci când mergi pe bicicletă, role sau skate-board, foloseşte zonele special amenajate în acest scop din parcuri şi fii atent la acţiunile celorlalţi, pentru a evita coliziunile.
Nu purta bijuterii sau obiecte de valoare asupra ta, ca să nu devii ţinta hoţilor.
Atunci când vezi o încăierare între copii, alertează imediat adulţii din jur.
Nu te lăsa influenţat de ceilalţi, nu fii agresiv în comportament şi vocabular!
Nu accepta dulciuri sau sucuri de la persoane necunoscute!

În şcoală
Cele mai multe şcoli au propriile reguli cu privire la ce este şi ce nu este permis, dar iată alte câteva lucruri pe care nu trebuie să le uiţi :

Atunci când se întâmplă să asişti la o ceartă sau o bătaie, alertează imediat personalul de securitate şi, înainte de a interveni în mod direct, încearcă să-i convingi pe alţii să te ajute, pentru că altfel, intenţia ta de aplanare a conflictului poate fi prost înţeleasă şi poţi deveni, fără să vrei, parte activă în conflict.
Dacă atingi sau împingi involuntar pe cineva, prezintă-i scuzele şi nu te gândi la ceea ce alţii pot să creadă despre tine.
Dacă vreun coleg sau prieten te roagă să faci ceva cu care tu nu eşti de acord, refuză categoric, indiferent de ameninţările primite.
Mergi la un adult(profesor, psiholog şcolar, mama/tatăl tău) şi solicită sprijin ori de câte ori eşti ameninţat, şicanat sau umilit de alţi colegi.
Dacă intri într-o dispută cu un alt coleg, fii primul care renunţă. Aminteşte-ţi că poți fi astfel rănit sau catalogat ca „bătăuş” de către cei din jur.
…Şi nu uita, ÎNVAŢĂ! Poţi fi tot ceea ce îţi doreşti tu să fii doar învăţând şi nerenunţând la dorinţele tale.

Recomandări pentru clasele V-VIII

Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii. Evitaţi tovărăşia persoanelor violente, delincvente şi conflictuale;
Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi. Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe;
Învăţaţi să spuneţi „NU” atunci când consideraţi că este cazul. Trebuie să aveţi tăria să vă susţineţi părerile;
Atrageţi atenţia prietenilor asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale;
Respingeţi propunerile cunoscuţilor de a participa la anumite „distracţii”: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice;
Nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.
Nu uitați că minorii sub 14 ani au voie să meargă pe bicicletă doar în parc, pe aleile destul de largi, fără să împiedice circulația pietonilor.
Atunci când vă deplasați spre școală, evitați parcurile pustii, zonele izolate, câmpurile sau şantierele, ca să nu fiți agresați de infractori. Dacă ieșiți seara de la cursuri, atunci când este posibil, mergeți în grup. După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor.
În condiţii atmosferice deosebite(ploi torenţiale, ceaţă, polei, ninsoare) când vizibilitatea şi acţiunea de frânare este greoaie, nu vă angajați în traversare decât după ce v-ați convins că nu există nici un pericol;
Dacă te simți urmărit/urmărită, intră într-un magazin, într-un loc aglomerat şi cere ajutorul unui poliţist sau oamenilor din jur.
Anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală. Nu accepta o invitație de a participa la o petrecere sau de a face o vizită decât după ce primești acordul părinților și le comunici ora când te întorci.

Siguranța pe Internet
Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!
Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise.
Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice.
Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze caraghioase sau rușinoase; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a-ți face rău, ţie sau celor apropiaţi.
Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!
Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.
Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot conţine viruşi sau programe spyware sau te pot direcţiona către site-uri cu conţinut ilegal!
Dă dovadă de respect, chiar dacă nu îi cunoşti pe cei cu care comunici. La rândul tău, ai şi tu obligaţia de a-i proteja pe alţii. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, nu hărţui sau ameninţa alte persoane, pentru că aceasta va impune intervenţia autorităţilor.

-Publicitate-