Povești fantastice și artiști talentați la Concursul Regional de Grafică de Carte Ilustriada

0
54

În perioada 15-16 iunie, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani găzduiește a treia ediție a Concursului Regional de Grafică de Carte Ilustriada, un eveniment dedicat promovării lecturii, creativității și talentului în rândul tinerilor elevi. Organizatorii au pregătit o serie de activități captivante, oferind participanților oportunitatea de a-și expune lucrările și de a interacționa cu profesioniști din domeniu.

Un cadru pentru creativitate și autenticitate

Ilustriada este o platformă unică pentru elevii-artiști, permițându-le să își exprime viziunea artistică prin ilustrarea universurilor fantastice și personajelor din literatura contemporană universală. Ediția din acest an a atras 100 de elevi și 44 de profesori coordonatori din 40 de școli, reprezentând 18 județe și București. Surprinzător, majoritatea lucrărilor sunt realizate în grafică tradițională, doar 20 fiind în format digital, semn că tinerii preferă tehnicile clasice pentru a-și exprima autenticitatea.

Evenimente și ateliere de excepție

Deschiderea oficială a concursului și vernisajul expoziției vor avea loc sâmbătă, 15 iunie, la ora 11:00, în holul central al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. Publicul va avea ocazia să admire aproximativ 80 de lucrări selectate pentru jurizare și să discute cu tinerii artiști într-un cadru inspirat și plin de creativitate.

Ediția din acest an include și trei ateliere interactive, conduse de experți apreciați:

  • Cum să te regăsești prin ilustrație cu Cristina Diana Enache, sâmbătă la ora 13:00.
  • Mini ghid de facilitare grafică cu Marina Vasilof.
  • Atelierul cu povești cu profesoara de arte plastice Olga Ostafi, duminică.

Atelierele sunt deschise atât participanților la concurs, cât și celor pasionați de artă, înscrierile fiind posibile prin link-urile disponibile pe rețelele de socializare ale organizatorilor.

Evaluare și premiere

Lucrările înscrise în concurs au fost evaluate de un juriu format din profesioniști renumiți: Adela Calistru, Cristina Diana Enache și Olga Ostafi. Criteriile de evaluare au inclus originalitatea, tehnicile artistice folosite și capacitatea de a comunica povestea într-un mod inovator și captivant. Festivitatea de premiere a câștigătorilor va avea loc duminică, 16 iunie, la ora 12:30, în aceeași locație.

Sprijinul comunității

Evenimentul beneficiază de sprijinul Librăriilor Humanitas și Editurii Trei, parteneri tradiționali ai Ilustriadei. De asemenea, mai multe companii vrâncene, precum RIKORA, Ceproinv S.A., VEF, Paco Supermarket, Brutăria Marco, Gelateria Cortina și Total Service 2001, au contribuit la succesul acestei ediții, demonstrându-și angajamentul față de susținerea culturii și artei locale.

Invitație deschisă publicului

Organizatorii invită iubitorii de artă și educație să viziteze expoziția și să participe la evenimentele Ilustriadei, pentru a descoperi și aprecia talentul tinerilor artiști. Concursul, organizat de Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” în parteneriat cu Asociația Grow Up Project și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, este inclus în Calendarul proiectelor educative extrașcolare regionale și interjudețene (CPEERI) al Ministerului Educației.

Informaţii actualizate despre festival şi calendarul evenimentelor pot fi accesate pe conturile de social media Ilustriada: pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ilustriada și cont de Instagram: https://www.instagram.com/ilustriada/