Cristi Misăilă, primarul Focșaniului, solicită operatorului de salubritate Polaris M. Holding să scoată din contractele încheiate cu utilizatorii non-casnici (firme și alte entități juridice) o prevedere prin care aceștia plătesc serviciul de salubritate de la începutul anului chiar dacă aceste contracte au fost încheiate ulterior. Această solicitare vine după ce edilul a mai acuzat serviciile firmei, faptul că e aglomerație pentru încheierea contractelor și a organizat o dezbatere despre salubritate.
Polaris M. Holding este firma desemnată, în urma unei licitații, să sigure serviciul de salubritate în 28 de localități, printre care și Focșaniul. În municipiu și în comunele din jur, serviciul a fost asigurat până la finalul anului de firma Primăriei Focșani. Imediat după ce noul operator a început să lucreze, primarul Focșaniului a început să lanseze atacuri asupra modului în care lucrează. Aceste acuzații ar putea fi legate de faptul că firma Primăriei Focșani a rămas fără activitate, dar și de relațiile tensionate dintre edil și președintele Consiliului Județean.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) ”Vrancea Curată”, care gestionează salubritatea de la nivel de județ, i-a replicat primarului Focșaniului că și el a fost de acord ca serviciul de salubritate să fie prestat începând cu 1 ianuarie 2025 și că a avut un reprezentant când s-a elaborat documentația.
Primarul Focșaniului consideră abuzivă prevederea din contract
Primarul Cristi Misăilă a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că operatorul Polaris M Holding a inclus o clauză nelegală la articolul 27 din contractele semnate după 1 februarie 2025. Aceasta obligă agenții economici să plătească retroactiv pentru servicii de salubritate începând cu 1 ianuarie 2025, indiferent de data semnării contractului. Misăilă consideră această practică abuzivă și contrară principiului neretroactivității contractelor, prevăzut în Codul Civil.
De asemenea, edilul a subliniat că modelul contractului de salubritate aprobat de ADI „Vrancea Curată” nu conținea această clauză suplimentară. Astfel, modificarea unilaterală a contractului de către Polaris M Holding este considerată inadmisibilă. În acest context, primarul a solicitat intervenția ADI „Vrancea Curată” pentru a verifica legalitatea noii prevederi și pentru a proteja interesele agenților economici.
Răspunsul ADI „Vrancea Curată”: ”Este de neînțeles nemulțumirea domnului Misălă”
Într-un comunicat dat în replică la acuzațiile primarului, ADI „Vrancea Curată” a explicat că rolul său este de a implementa deciziile primăriilor membre, inclusiv Focșani. Asociația a organizat licitația publică pentru desemnarea operatorului de salubritate și a aprobat modelul de contract utilizat în procesul de atribuire. În acest sens, ADI a subliniat că modificările contractuale trebuie să respecte modelul aprobat și să fie asumate de toate părțile implicate.
Totodată, ADI a reamintit că toate documentele licitației, inclusiv regulamentul de salubrizare și modelul contractului, au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Local Focșani nr. 486/14.12.2023.
”Avand in vedere toate aceste precizari, este de neînțeles cum domnul Cristi Misaila, primarul municipiului Focsani, isi declara nemultumirea si suspiciunea referitor la o procedura de licitatie la care a avut un membru desemnat in mod expres si pentru care a aprobat toata documentatia. Reamintim ca dl. primar Cristi Misaila a decis, alaturi de ceilalti membri ai Lotului 1 Focsani, ca operatorul sa inceapa colectarea deseurilor (inclusiv in municipiului Focsani), incepand cu data de 1 ianuarie 2025, serviciul fiind prestat in consecinta, cu aceasta data”, susțin reprezentanții ADI ”Vrancea Curată”.
Ce spune primarul Focșaniului
Clauză abuzivă și nelegală în contractele firmelor din Focșani cu operatorul de salubritate Polaris M Holding
Solicit operatorului de salubritate SC Polaris M Holding să elimine o clauză abuzivă și nelegală introdusă în contractele cu utilizatorii non-casnici din Municipiul Focșani prin care îi obligă pe aceștia să achite servicii de salubritate de la 1 ianuarie 2025, independent de data semnării contractului.
În calitate de Primar al Municipiului Focșani sunt împotriva introducerii acestei clauze abuzive și cer Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vrancea Curată” să verifice această situație semnalată de mai mulți agenți economici din Municipiul Focșani. Pe bună dreptate, aceștia au reclamat că în contractele transmise de către noul operator de salubritate este introdusă această clauză suplimentară pe care o consideră nelegală și abuzivă.
Această clauză este introdusă la articolul 27 din contractele de salubritate emise după data de 1 februarie 2025. Dacă în forma inițială a contractului erau doar 30 de articole, agenții economici care au semnat contracte după 1 februarie au constatat că sunt 31 de articole în documentul primit, fiind introdusă suplimentar clauza de la articolul 27.
Atrag atenția reprezentanților SC Polaris M Holding că aceasta este o clauză suplimentară care nu respectă modelul Contractului de prestări servicii de salubritate pentru utilizatorii non-casnici, așa cum a fost aprobat de către ADI „Vrancea Curată”. Iar orice modificare a contractului nu trebuie realizată unilateral de către operatorul de salubritate.
Operatorul de salubritate nu poate impune plata retroactivă a serviciului de colectare a deșeurilor dacă utilizatorul non-casnic, fie că vorbim de un agent economic sau o instituție publică, nu a semnat un contract și nu a convenit condițiile în care este prestat acest serviciu. Este principiul clar al neretroactivității contractelor prevăzut de Codul Civil pe care ar trebui să îl cunoască orice jurist.
Reamintesc faptul că aceste contracte, atât cu persoanele fizice dar și cu utilizatorii non-casnici, trebuiau realizate în perioada de mobilizare, până la 31 decembrie 2024, înainte ca noul operator să înceapă colectarea deșeurilor din Municipiul Focșani.
Replica ADI Vrancea Curată
În urma sesizării in sedinta Adunării Generale a Acționarilor a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Vrancea Curată” a unor situații create prin inserarea in contractele dintre Operatorul de salubritate Polaris M Holding SA și beneficiarii persoane juridice a unei clauze privind modalitatea de facturare și plată retroactivă (începand cu 1 ianuarie 2025), a contravalorii serviciilor de salubrizare prestate anterior datei incheierii contractelor de salubrizare, dar și în contextul comunicării publice făcută de domnul Cristi Valentim Misăilă, Primar al Municipiului Focsani în legătură cu situația expusă, facem următoarele precizări:
A.D.I ”Vrancea Curata” este o asociație formata din cele 73 de localitati din județul Vrancea plus consiliul judetean, constituită cu acordul expres al acestora, în scopul asigurării serviciului public de colectare, transport și depozitare a deșeurilor de pe raza județului Vrancea.
A.D.I. ”Vrancea Curată” are un aparat tehnic angajat care NU participa la adoptarea hotărârilor luate de catre primarii localitatilor membre, dar care este obligat să puna in aplicare deciziile pe care localitatile, prin primari, le iau cu privire la managementul deseurilor. Subliniem ca, aparatul tehnic al asociatiei nu are competenta de a decide sau actiona decat in limitele stabilite de membri asociatiei, adica primarii localitatilor din judetul Vrancea, organ colectiv din care si Mun. Focsani face parte.
Astfel, in scopul contractarii operatorului care sa colecteze deseurile, localitatile membre ale asociatiei “Vrancea Curata” au decis sa demareze procedura de licitație publică (inclusiv Municipiul Focșani conform HCL nr. 486/14.12.2023), aproband in consecinta documentatia pentru scoaterea la licitatie a 5 Loturi – conform impartirii judetului.
Documentele licitației (Caietul de sarcini, regulile de prestare ale serviciului de salubrizare, condițiile pe care operatorul trebuie sa le indeplinescă pentru a putea presta serviciul, regulamentul de salubrizare etc) au fost întocmite de un consultant independent pe baza informațiilor si solicitărilor făcute de fiecare UAT, inclusiv de catre Mun. Focsani, potrivit nevoilor individuale.
Toate aceste documente au urmat procedura legala de transparenta, au fost puse in dezbatere publica și ulterior aprobate de catre fiecare consiliu local din județul Vrancea ( inclusiv de Consiliul Local Focșani care a aprobat această documentație prin HCL nr. 486/14.2023).
Comisia de licitație publică care a decis operatorul nu a fost constituita din personalul angajat al asociatiei, ci din 3 reprezentanti stabiliti de primarii localitatilor si anume: reprezentantul primarului Municipiului Focsani, reprezentantul Asociației Comunelor -filiala Vrancea și reprezentantul Consiliului Județean (in calitate de Beneficiar care implementează în relația cu Uniunea Europeană proiectul SMID).
Membri comisiei de licitatie, funcționari publici cu experiență în derularea procedurilor de licitație publică, s-au aflat în permanentă relație cu primarii care i-au numit si au beneficiat de suportul unui consultant pe tot parcursul procesului de atribuire.
La licitația publică, a fost depusă o singură ofertă pentru prestarea serviciului de colectare și transport, numai pentru Lotul I ( din care fac parte 28 de UAT uri, intre care și Municipiul Focșani), ofertă care a fost declarată conformă, contractul fiind atribuit in conformitate cu prevederile legale, fără a exista contestații cu privire la procedură.
După incheierea contractului, în forma existentă in documentația de atribuire, a urmat perioada de mobilizare în care, atât operatorul cât și fiecare dintre UAT-uri au avut de îndeplinit o serie de proceduri (asigurarea infrastructurii de colectare prin asigurarea recipientelor, stabilirea locurilor de amplasare a pubelelor, asigurarea infrastructurii de transport prin stabilirea de comun acord a graficului și rutelor de colectare, incheierea contractelor cu utilizatorii etc). Atributul primarilor este acela de a aproba ”modelul” de contract cu clauzele minimale si adecvate pentru instituirea unui mecanism conform pentru prestarea serviciului.
Modelul contractului cu utilizatorii casnici si non-casnici s-a aprobat in AGA (repezentantii localitatilor membre) a ADI ”Vrancea Curată” în data de 27 noiembrie 2024, dată la care s-a comunicat operatorului selectionat, modelul care urmeaza a fi utilizat la încheierea contractelor.
Data începerii prestarii efective a serviciului de salubrizare a fost decisă tot de către membri ADI ”Vrancea Curată”, pentru 01 ianuarie 2025, dată de la care operatorul POLARIS M.HOLDING SRL a inceput colectarea și transportul deseurilor din cele 28 de UAT uri aferente Zonei 1, inclusiv municipiul Focsani.
Așa cum rezultă din interpretarea coroborată a art. 2 , alin.4, pt. 13, art. 29, alin.2, lita), art. 30 alin.1 si alin.2, art. 33, alin.1 lit. b) si alin.3, art. 51, alin1, alin.2, alin.4, art. 52, alin.6, art. 54 alin.4, art. 55 alin.2, art. 62, alin. 1, lit.c si alin.3 din Legea nr. 101/2006 cu prevederile art. 2 lit.j, art.3 alin.2, art. 7 alin.1, lit.c) si d) , alin.2 lit. a) art. 9, art. 29 alin.11 lit. l) si art.36, alin. 3 lit. c) si alin 5, art. 41 alin 1 si alin.2 si alin.4 lit.c), art. 42 alin 1, lit. a), alin.2, alin. 5, alin.6 ind.1, art. 43 alin.2, lit d) si art. 47 lit. d) din Legea nr. 51/2006, obligatiile legate de incheierea contractelor de salubrizare revin utilizatorilor, operatorului fiind-i stabilită ca sarcină contractuală și legală punerea la dispoziția utilizatorilor a infrastructurii necesare încheierii tuturor contractelor de salubrizare in perioada de mobilizare .
Autoritățile publice locale, au obligația potrivit prevederilor legale mai sus menționate, de a institui măsuri administrative (taxe speciale, amenzi contravenționale), care să descurajeze refuzul de incheiere a contractelor de salubrizare, întrucât cantitățile rezultate prin diferenta dintre cantitatea contractată și cea cea depozitată se facturează de către operator primariilor.
Avand in vedere toate aceste precizari, este de neînțeles cum domnul Cristi Misaila, primarul municipiului Focsani, isi declara nemultumirea si suspiciunea referitor la o procedura de licitatie la care a avut un membru desemnat in mod expres si pentru care a aprobat toata documentatia. Reamintim ca dl. primar Cristi Misaila a decis, alaturi de ceilalti membri ai Lotului 1 Focsani, ca operatorul sa inceapa colectarea deseurilor (inclusiv in municipiului Focsani), incepand cu data de 1 ianuarie 2025, serviciul fiind prestat in consecinta, cu aceasta data.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Vrancea Curată” stă la dispoziția oricărei persoane interesate cu amănunte legate de modalitatea de derulare a Contractului de delegare, existând o disponibilitate totală pentru colaborarea interinstituțională si o comunicare publică eficientă, in folosul utilizatorilor si operatorilor serviciului public de salubrizare din județul Vrancea.