Guvernarea PNL – PSD este un eșec din punctul de vedere al principalului obiectiv pentru care a fost făcută, aceea de a asigura stabilitatea țării. Bugetul a fost aruncat în aer prin cheltuieli fără măsură, deficitul a luat avânt, datoria publică a crescut vertiginos, iar anul viitor se anunță foarte dificil pentru români și pentru mediul de afaceri.
În aceste condiții, strategia pentru alegeri are în centrul ei spectrul amenințător al Rusiei. Liberalii defilează cu generalul Nicolae Ciucă, iar la PSD, deși toți neagă, toate forțele par să lucreze pentru ca George Simion să ajungă în turul doi, unde, în antiteză, Marcel Ciolacu să pară un candidat respectabil.
Declarațiile lui Gigi Becali au oferit PNL muniție pentru a face un joc asemănător, prin încercarea de a-l lega pe Ciolacu de Simion și de interesele Rusiei în țara noastră.
Problema PNL, care pare să se reflecte în scorul cu care este creditat Nicolae Ciucă în multe sondaje, este lipsa de credibilitate provocată de baletul politic pe care îl face cu PSD cu o ciclicitate de câțiva ani. Azi liberalii sunt în opoziție, aprigi dușmani ai PSD, mâine descoperă că stabilitatea țării poate fi asigurată doar cu PSD, poimâine spun că PSD a distrus țara, răspoimâine trec în opoziție, după care o iau de la capăt.
După 2000, scenariul s-a repetat de câteva ori. Liberalii au fost la guvernare în timpul lui Călin Popescu Tăriceanu cu PSD trăgând sforile din Parlament, au făcut apoi alianță cu PSD sub umbrela Uniunii Social Liberale, iar în 2021 au reevaluat PSD de la ”ciuma roșie” la un partid cu care se poate conduce țara.
PNL încearcă iar să se poziționeze ca un adversar al PSD, văzut acum ca un partid nociv pentru democrație, pentru a obține un scor cât mai mare la alegerile parlamentare și ca Nicolae Ciucă să intre în turul doi la prezidențiale. Rezultatul liberalilor în alegeri depinde de cât succes va avea această strategie, în condițiile în mulți dintre alegătorii de dreapta s-au simțit înșelați de decizia PNL de a se PSD, după ce în 2020 au votat pentru o guvernare de dreapta. În ecuație mai intră și structurile teritoriale ale PNL, pe care se bazează liberalii pentru a fi propulsați în alegeri. Până acum, doar PSD a avut un electorat stabil, care i-a asigurat un număr mare de voturi, indiferent de context.