Profesorii pensionari vor trebui să opteze între pensie și salariu pentru a mai preda

0
60

Profesorii pensionari ar putea fi obligaţi să opteze între pensie sau salariu, dacă vor să mai predea în şcolile de stat şi au pensii care depăşesc salariul minim brut, potrivit unei variante de lucru pentru un proiect de lege pregătit de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Cele mai recente date despre numărul profesorilor pensionari sunt din anul școlar 2017-2018, când 5.428 de norme (dintr-un total de 217.862 la nivel național) au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat încadrat în regim de plata cu ora.

Ministrul a menţionat că aceasta este una dintre variantele de lucru şi că nu a luat o decizie finală până la acest moment. Săptămâna aceasta proiectul de act normativ va fi pus în dezbatere publică şi vor fi consultări cu toţi partenerii sociali, a mai spus oficialul pentru Edupedu.ro.

Salariul mediu brut pe economie este în prezent de 2.080 de lei, iar Guvernul a propus recent ca acesta să crească la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020.

Nu există date publice despre pensia medie din sectorul Învăţământ, dar pensia medie de asigurări sociale pentru limită de vârstă era de 1.389 de lei în trimestrul II 2019, potrivit INS.

Numărul profesorilor și personalului din gimnaziu cu vârsta peste 65 de ani, aflați conform legii la pensie, s-a dublat din 2013 până în 2016, potrivit Eurostat. Tot o dublare a numărului profesorilor și a celor din staff-ul școlii, cu vârste de peste 65 de ani apare și la liceu, iar în învățământul primar, nu numai că vorbim despre foarte mulți învățători care depășesc 60 de ani, 3.707 în 2016, fața de 2.122 în 2013, dar apare un fenomen îngrijorător pentru generațiile viitoare. Este vorba despre intrarea în sistem a din ce în ce mai puține cadre didactice tinere.