Propunere CNSU: Măștile de protecție să devină obligatorii în spațiile deschise în județele și localitățile cu rată de incidență de peste 1,5 la mia de locuitori

0
9

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat joi o hotărâre prin care propune ca purtarea măștii de protecție să devină obligatorie în județele cu o rata de infectare cu coronavirus care depășește 1,5 la mia de locuitori. De asemenea, dacă la nivel județean incidența este mai mică, această obligație se instituie în localitățile care depășesc rata de 1,5. Măsura este propusă în contextul creșterii numărului de infectări cu coronavirus din ultima perioadă.

Hotărârea 51 a CNSU din 2.11.2020

 Art. 1 Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta.

Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori. (2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un județ, dacă rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5/1.000 de locuitori.