Revitalizarea învățământului tehnic în Vrancea: lansarea unui Consorțiu pentru învățământul dual

0
264

Începând cu anul școlar 2024 – 2025, județul Vrancea va fi martorul unei transformări semnificative în domeniul educației tehnice prin înființarea unui consorțiu pentru învățământul dual. Această inițiativă este condusă de Consiliul Județean Vrancea și include parteneriate cu mai multe colegii tehnice din Focșani, precum și cu diverși operatori economici din județ.

 

Oportunități pentru Absolvenții de Clasa a VIII-a

Programul este deschis tuturor absolvenților de clasa a VIII-a, indiferent dacă au participat sau nu la examenul de Evaluare Națională, inclusiv celor din seriile anterioare. Elevii care vor opta pentru această formă de învățământ dual vor beneficia de multiple avantaje financiare și profesionale:

*Bursa tehnologică de 300 de lei.

*Bursa oferită de operatorul economic în valoare de 300 de lei.

*Susținere financiară din partea Consorțiului pentru învățământ dual de 400 de lei.

În plus, elevii vor avea oportunitatea de a se angaja la agentul economic la care își desfășoară practica, beneficiind de experiență practică în domeniu pe parcursul celor trei ani de studiu. Aceasta le va permite să învețe și să se specializeze într-un colectiv de profesioniști, facilitând astfel tranziția către piața muncii.

 

Suplimente Financiare și Beneficii Adiționale

Pe lângă bursele menționate, elevii pot beneficia și de:

*Burse sociale, în funcție de situația familială.

*Burse de merit, acordate pe baza rezultatelor la învățătură.

După finalizarea învățământului profesional dual, absolvenții au două opțiuni principale: fie să-și continue studiile în același domeniu, fie să se integreze direct pe piața muncii. În acest sens, prioritate la angajare vor avea la operatorul economic unde au efectuat practica, dar vor avea și libertatea de a-și alege un alt angajator.

 

Impactul Revitalizării Învățământului Tehnic

Această inițiativă marchează un pas important în modernizarea și adaptarea sistemului educațional la cerințele actuale ale pieței muncii. Consorțiul pentru învățământul dual reprezintă un model de colaborare eficientă între instituțiile de învățământ și mediul economic, având ca scop formarea unei generații de tineri specializați și pregătiți pentru provocările profesionale ale viitorului.

Planul de școlarizare pentru anul școlar 2024 – 2025, pentru învățământ dual, vă pune la dispoziție următoarea ofertă educațională: