S-a încheiat depunerea candidaturilor pentru alegerile locale. PSD pare favorit, însă alegerile de anul trecut au arătat că vrâncenii au început să se sature de Oprișan și oamenii lui

0
1

Depunerea candidaturilor pentru alegerile locale s-a încheiat și  candidații se pregătesc de acum de începerea oficială a campaniei electorale. La PSD a fost liniște în perioada stabilirii candidaților, în timp ce în rândurile partidelor de dreapta s-a încercat coagularea unor alianțe, întrucât votul într-un singur tur avantajează PSD. Doar la Consiliul Județean s-a reușit încheierea unor înțelegeri între PNL cu USR PLUS și cu Partida Romilor. De asemenea, exista  alianțe între PNL și USR PLUS în trei comune.

La Focșani fiecare partid va merge cu candidați și liste proprii, ceea ce avantajează PSD. Cărțile însă nu sunt făcute, pentru că alegerile europarlamentare și prezidențiale de anul trecut au arătat că este posibil ca vrâncenii să nu mai prefere PSD. Alegerile locale sunt însă diferite, iar între timp au apărut schimbări pe scena politică, cu PNL care a preluat puterea la nivel guvernamental.

Prim planul scenei politice a fost luat de negocierile dintre PNL și USR PLUS pentru formarea unor alianței, însă la alegeri încearcă să conteze și PMP, care a anunțat că are candidați la CJ, Primăria Focșani și alte 56 de localități.

Cătălin Toma încearcă să îl învingă pe Marian Oprișan la Consiliul Județean

Marian Oprișan conduce de 20 de ani Consiliul Județean și la fiecare alegeri a beneficiat de conjuncturi favorabile, care l-au ajutat să rămână în funcție. Chiar și acum și-a aranjat cărțile pentru a avea șanse mari să fie reales, întrucât Guvernul PSD a schimbat anul trecut legislația electorală pentru ca președinții de consilii județene să fie aleși de cetățeni și nu de consilieri. Ca de obicei, Marian Oprișan pare a pleca în alegeri cu prima șansă, însă de această dată are de înfruntat un candidat care a reușit să atragă și sprijinul altor partide de partea sa.

PNL  a reușit formarea unor alianțe pentru a-i mări șansele în alegeri senatorului Cătălin Toma, președintele organizației. Liberalii au reușit să se înțeleagă cu USR PLUS pentru susținerea unui candidatului liberal și a unei liste comune de candidați pentru funcțiile de consilier județeni. De asemenea, liberalii beneficiază și de sprijinul Partidei Romilor. După PSD, liberalii stau cel mai bine în ceea ce privește structurile teritoriale, iar o alianță cu USR PLUS este un semnal pentru votul politic la nivel de județ.

Negocieri au fost purtate și cu PMP, însă acestea nu s-au concretizat. În consecință, fostul prefect Sorin Hornea va candida la funcția de președinte al Consiliului Județean.

Cristi Misăilă și Ion Ștefan se luptă din nou pentru funcția de primar la Focșani

Primarul PSD Cristi Misăilă are de înfruntat o opoziție dezbinată la Focșani, care nu a reușit să se înțeleagă asupra susținerii unui candidat comun. Pentru a doua oară, PNL mizează pe Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care are cele mai mari șanse, chiar dacă imaginea acestuia a avut de suferit de când este ministru. USR PLUS nu a vrut să îl susțină pe candidatul PNL și va merge în cursa electorală cu Corina Atanasiu, deși, la prima vedere, va obține mai puțin decât în urma unei alianțe cu liberalii. În încercarea de a-și mări  șansele în alegeri, Ion Ștefan l-a atras de partea lui pe omul de faceri Liviu Macovei, care inițial își anunțase candidatura ca independent, omul de afaceri primind pe prima poziție pe lista de consilieri pentru Consiliul Local Focșani. Dacă ar fi să luăm în considerare procentele vehiculate, atunci Cristi Misăilă poate avea probleme serioase pe 27 septembrie.

Nesusținerea unui candidat comun de către opoziție îl avantajează clar pe primarul Cristi Misăilă, care vrea să obțină un al doilea mandat și a pornit o avalanșă de lucrări pe final de mandat în Focșani pentru a-i convinge pe focșăneni să-l voteze. Cu toate că Pro România nu prea contează pe plan local, Misăilă are și sprijinul lui Victor Ponta, care a anunțat că își retrage candidatul de la Focșani pe motiv că Ion Ștefan ar fi ”un mare pericol pentru dezvoltarea municipiului”.

PMP merge în alegeri cu un candidat propriu la Primăria Focșani, în persoana profesorului Florin Micu, fost director al Direcției pentru Cultură.

Fiecare pentru el la Primăria Adjud

Primarul PSD Constantin Armencea are toate șansele să mai stea încă patru ani primar la Adjud, cu partidele de opoziție candidând fiecare pe cont propriu. Candidatul PNL este Florin Nechifor, la fel ca în 2016. USR PLUS va fi reprezentant în alegerile pentru funcția de primar la Adjud de Dorel Lazăr. PMP l-a desemnat candidat pe Mihai Botez, fostul director al Vrancart Adjud. Cum fiecare va atrage voturi, Armencea este favorit în alegeri.

Liberalii s-au ”spart” în doi candidați la Mărășești

La Mărășești primarul PSD Valerică Chitic este avantajat de jocurile din interiorul organizației locale a PNL. Fostul președinte Daniel Drăgan nu a mai fost dorit candidat de conducerea PNL Vrancea, care a ales să meargă în alegeri cu Mihaela Baclov. În aceste condiții, Daniel Drăgan a decis să candideze independent. Din aceste frământări ale PNL are de câștigat actualul primar.

Rezultat deschis al alegerilor la Panciu

La Panciu fiecare candidat are șansa lui, ca urmare a problemelor cu justiția pe care le are Iulian Nica, primarul ales în 2016. Acest lucru a dus la o situație complicată din punct de vedere electoral. PSD a decis să susțină un alt candidat, în persoana lui Viorel Costin, desemnat pe ultima sută de metri, după ce un alt candidat s-a retras. Iulian Nica va candida ca independent și, având în vedere scorul mare obținut în 2016, are șanse la fotoliul de primar. PNL merge pe mâna lui Neculai Mărăscu, fost director al spitalului din oraș, fost pesedist, a cărui desemnare a dus la discuții și semne de întrebare. USR PLUS mizează pe un tânăr intrat în politică, Gabriel Tudorache. Candidatul PMP la funcția de primar al orașului Panciu este Cristinel Samoilă.

Nicolaș vs Opriș la Odobești

La Odobești, primarul PSD Daniel Nicolaș încearcă să obțină al cincilea mandat de primar. Până acum, acesta nu a avut mari probleme să își păstreze funcția, chiar la un scor foarte mare în 2016. Contracandidatul său în alegeri este liberalul Mihai Sorin Opriș, președintele organizației locale a PNL, care a ajuns în acest an consilier județean după plecarea mai multor liberali din Consiliul Județean. Odobeștenii trebuie să aleagă dacă preferă în continuare modul de a face administrație al primarului PSD sau preferă o schimbare în conducerea primăriei.