Șahiștii juniori au participat la concursul ”Cupa Ziua Eroilor”

0
196

Organizatorii concursurilor de șah acordă o permanentă atenție evocării evenimentelor istorice eroice și de importanță națională

De ani buni, cu ocazia aniversării unor evenimente istorice eroice din trecutul României sau a unor evenimente actuale de importanță națională, filialele vrâncene surori ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere organizează diferite activități cultural-educative-patriotice printre care multe concursuri de șah cu juniori și copii, de cele mai multe ori în Focșani dar și în alte localități, îndeosebi la Mărășești.

Înainte de anul 2006 se desfășurau mai puține concursuri de șah cu ocazia aniversării unor evenimente însemnate, printre acestea fiind ZIUA NAȚIONALĂ, UNIREA PRINCIPATELOR, ZILELE MUNICIPIULUI FOCȘANI, ZIUA COPILULUI.

În octombrie 2006, cu ocazia Zilei Armatei, la Cercul Militar Focșani, la inițiativa şi sub conducerea directorului de turneu Anton Soare, cu sprijinul arbitrului șef Dan Toma, al instructorului cultural de la Cercul Militar Focșani, profesor Mircea Grosu, al regretatului Costel Popovici, inspector sportiv în cadrul Direcției Județene pentru Sport a Judeţului Vrancea, şi al regretatului inginer Neculai Badiu, s-a desfășurat prima ediție de după evenimentele din decembrie 1989 a competiției de șah „CUPA ZIUA ARMATEI“ care a dat o nouă și foarte frumoasă culoare peisajului șahist vrâncean. Astfel, s-a dat startul pentru diversificarea și dezvoltarea preocupării organizatorilor competițiilor de șah de a evoca evenimente istorice eroice și de importanță națională.

Inițiativa a prins rădăcini și de atunci competiția s-a desfășurat în fiecare an, de fiecare dată putându-se constata că a fost o reușită. De atunci, în toate planurile anuale cu activităţile competiţionale de șah ale Direcţiei Judeţene pentru Sport a Judeţului Vrancea şi Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea este prevăzută şi competiţia „CUPA ZIUA ARMATEI“.

În anul următor, CUPA ZIUA ARMATEI s-a desfășurat tot la Cercul Militar, tot la inițiativa lui Anton Soare, unul dintre organizatori. Director de turneu a fost comandorul Aurelian Chirică, arbitru șef Sandu Gurguiatu, sprijinit de arbitrul asistent colonel Georgel Constantin.

Începănd cu această a doua ediție, competiția s-a desfășurat aproape anual sub conducerea directorului de turneu Aurelian Chirică pe toată perioada cât a fost președinte al Filialei Vrancea a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere. După preluarea conducerii filialei de Dan Buzoi, acesta a fost director de turneu.

Începând cu a treia ediție, de fiecare dată arbitru șef a fost Mihai Strîmbu. La majoritatea covârșitoare a competițiilor au participat și seniori.

În câțiva ani când la Cercul Militar Focșani competiția nu s-a putut desfășura, aceasta a fost condusă de Mihai Strîmbu și găzduită de Colegiul Național „Unirea“ Focșani unde, grație amabilității domnului director Cornel Noană, pentru o bună perioadă a fost pusă la dispoziția șahiștilor o sală de pregătire. În acești câțiva ani au participat numai copii și juniori.

După 2006, colonelului Balla Viorel, în anii când era ofițer activ și încă nu înființase Asociația Club Sportiv Paloda Adjud, a luat inițiativa de a organiza la Cercul Militar Focșani pe parcursul mai multor ani competiția ZIUA EROILOR, desfășurată numai cu seniori, cu preponderență cadre militare. Apoi Mihai Strîmbu, Aurelian Grigore, Anton Soare și Sandu Gurguiatu au extins această competiție și la nivelul copiilor și juniorilor, devenind și ea o permanență a activității șahiste. După cum se știe, ZIUA EROILOR, în mod foarte inspirat și justificat, este sărbătorită în Sfânta Sărbătoare a Înălțării Domnului.

După 2008, au dispărut multe din denumirile anterioare, apărând noi denumiri, toate în ideea cultivării respectului pentru eroi, dezvoltării patriotismului și trezirii mândriei naționale la tânăra generație.

În anii următori, în afara celor patru concursuri senatori de drept (Ziua Națională a României, Unirea Principatelor, Ziua Armatei și Ziua Eroilor), au fost organizate altele cu noi denumiri cu ocazia Zilei Independenței, Zilei Drapelului, Zilei Imnului Național, Zilei Limbii Române, Zilei Culturii Naționale, sărbătorii evenimentelor din iulie-august 2017, comemorării generalului Eremia Grigorescu etc., unele de mai multe ori, altele de mai puține ori. Unele s-au desfășurat doar o singură dată (Centenarul Marii Uniri, Cupa Regina Maria, Cupa Ziua Aviației Militare, Cupa Ziua Marinei Militare, Cupa Infanteristului).

Deși s-a desfășurat o singură dată, concursul Cupa Regina Maria, desfășurat cu puțini ani în urmă la Smart School Soare, a rămas nu doar în memoria copiilor ci și a părinților, bunicilor și organizatorilor. Actrița Roxana Lupu, interpreta de excepție a reginei în filmul REGINA MARIA, a avut amabilitatea să vină la festivitatea de premiere. Înainte de începerea festivității, pe ecranul din sală a fost pus acest film. A fost o surpriză totală, copiii erau foarte entuziasmați și copleșiți de o experiență cu totul nouă: aceeași persoană, pe care o vedeau pe ecran interpretând personajul principal, le înmâna cupe, medalii și diplome.

Un foarte important moment în sprijinirea activității șahiste cu conotație patriotică, eroică și educativă a fost alegerea căpitanului comandor Iulian Bașturea ca președinte al Filialei Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“. În adolescență a fost un pasionat și în același timp talentat șahist reușind mai multe performanțe notabile în urma cărora a obținut primele categorii șahiste. Dar, odată cu apropierea examenelor de bacalaureat și de admitere la facultate, șahul a fost abandonat și condițiile profesionale nu i-au permis reluarea lui. Șahul însă nu este o pasiune oarecare. Regele jocurilor și jocul regilor lasă pe unii indiferenți dar de unele tipuri de personalitate se lipește atât de bine că nu lasă nicio posibilitate să fie dezlipit vreodată. Dacă nu sunt condiții favorabile practicării șahului, pasiunea pentru el se ascunde într-o cută a memoriei, într-o firidă a sufletului dar nu adoarme și când te aștepți mai puțin răbufnește cu o forță nebănuită.

De la alegerea la conducerea filialei a lui Iulian Bașturea, acesta s-a implicat în activități, a adus un suflu nou și este printre foarte puținii sponsori ai șahului. Multe dintre festivitățile de premiere ale concursurilor cu conotație patriotică, prin grija lui, s-au desfășurat la mausoleele din Focșani, Mărășești sau Statuia Independenței.

Concursul CUPA ZIUA EROILOR din acest an

Și în acest an, cu ocazia Zilei Eroilor, duminică 16 iunie a fost organizat concursul de șah CUPA ZIUA EROILOR. S-a jucat șah rapid, pe parcursul a șapte runde, în sistem elvețian, pe două turnee – unul pentru legitimați (A), omologat la Federația Internațională de Șah și la Federația Română de Șah și al doilea pentru nelegitimați (B), neomologat. Au participat 27 de șahiști legitimați și 11 șahiști nelegitimați. Competiția s-a desfășurat la Smart School Soare.

La Turneul A pe primele 12 locuri în clasamentul general s-au clasat în ordine: Dăscălescu Adelin Ștefan. de la C.S. Universitar de Șah București, Grecu Yannis Raphael, Călin Costică Alexandru, Sava Daniel, toți trei de la C.S.M. Focșani 2007, Pană Darius Cristian de la C.S. Dinamo București, Rotaru Luca Gabriel, de la S.C.M. Gloria Buzău, Balosin Răzvan Andrei, Mălureanu Andrei, Călin Ionel Dragoș, Morărescu David, toți patru de la C.S.M. Focșani 2007, Tăbăcaru Maria și Enache Constantin Bogdan, amândoi de la A.C.S. Paloda Adjud.

Ocupanții primului loc la fiecare categorie de vârstă au fost: Sava Daniel (U8), Pană Darius Cristian (U10), Balosin Răzvan Andrei (U12) și Mălureanu Andrei (U 14). Ocupanții locului al doilea la categoriile lor de vârstă au fost: Rotaru Luca Gabriel, Hurmuzache Mihnea, Manea Marc Alexander și Morărescu David. Ocupanții locului al treilea din cadrul categoriei de vârstă au fost: Olariu Darius Andrei, Costache Petru, Tăbăcaru Maria și Enache Constantin Bogdan.

De remarcat surpriza zilei, micuțul Sava Daniel a ocupat locul al patrulea în clasamentul general, în compania unor parteneri mult mai experimentați, el făcându-și astfel un cadou de apropiata lui zi de naștere, 27 iunie, când va împlini doar 7 ani. Îi urăm de pe acum La mulți ani! și, până atunci, mult succes la Olimpiada de Aritmetică Mentală de la sfârșitul acestei săptămâni.

Pană Darius Cristian, jucând de la egal la egal cu mai experimentații și mai „bătrânii“ parteneri de la acest concurs, continuă cu perseverență și fără sincope drumul ascendent cu care ne-a surprins apoi ne-a obișnuit de foarte multe luni în urmă.

Grecu Yannis, frații Călin dovedesc seriozitate, perseverență în pregătire, fidelitate pentru sportul îndrăgit și tot mai multă maturitate în joc.

Deși nu au început de mult timp pregătirea, Mălureanu Andrei și Balosin Răzvan Andrei se remarcă la fiecare turneu, se țin mereu foarte aproape de consacrați și obțin rezultate de parcă ar avea de trei ori mai mare perioada de când s-au dedicat șahului. Interesul constant pe care îl dau la pregătire este unul remarcabil și dacă o țin în acest ritm, îi vom vedea foarte curând mult mai sus.

Ultimul remarcat, dar nu în ultimul rând, Dăscălescu Adelin Ștefan, câștigătorul turneului, așa cum ne așteptam, se dovedește de o bună bucată de vreme cel mai bun și activ junior al Vrancei. Fără discuție, vor urma performanțe deosebite. De el depinde pasul cel mare.

La Turneul B pe primele 3 locuri în clasamentul general s-au clasat în ordine: Stănilă Theodor, Vieru David Gabriel și Dima Răzvan Gabriel.

Ocupanții primului loc la fiecare categorie de vârstă au fost: Leu Andrei (U7), Balanca Iustin Gabriel (U9), Lechea Robert Ionuț (U10) și Bostan Balla Eduard (U11).

S-au mai remarcat de la ambele turnee (în ordine alfabetică): Anghel Iustin Daniel, Angheluță Antonia, Angheluță Sofia, Bradea Matei, Costache Andrei, Crăciun Theodor, Dragu Rareș Petru, Gheba Andrei Constantin, Măciucă Sofia, Motoc Eric Mihai, Pătrașcu Mina Kimberly, Severin Rareș Dimitrie, Simionescu Nicu Mihai, Taban David Andrei și Ușurelu Petru.

Nivelul tehnic, îndeosebi la Turneul A, a fost ridicat și partidele au fost interesante. Să remarcăm progresele unor șahiști, atât din Focșani cât și din Adjud, care nu au o bogată experiență dar sunt preocupați de pregătire, performanță și autodepășire. Roadele muncii lui Viorel Balla în municipiul de peste Trotuș se văd tot mai clar de la un an la altul. El este tot mai eficient și în arbitraj și cu această ocazie îi transmitem felicitări pentru promovarea luna trecută ca arbitru la categoria a III-a.

Sponsorii care au susținut premiile oferite șahiștilor au fost Filiala Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ care a oferit două cupe, 18 de medalii și diplome personalizate de foarte bună calitate pentru toți șahiștii, mama șahiștilor Mălureanu Andrei și Sava Daniel care a oferit 12 cupe și Smart School Soare care a oferit două cupe, două medalii și trei rucsaci. Astfel, a fost posibil ca, în afară de diplomă pe care de regulă la concursuri o primește oricine, la turneul A fiecare copil a primit cupă sau medalie, iar cei de pe primele trei locuri în clasamentul general și rucsac. Raportul cupe/participanți și raportul medalii/participanți au fost mult depășite (15 cupe și 12 medalii la 27 participanți).

La Turneul B a fost o situație diferită ca număr de cupe, unde raportul cupe/participanți a fost obișnuit, deoarece la expirarea termenului de înscriere erau mai puțin de 10 nelegitimați înscriși. Dar au fost multe medalii, deoarece numărul acestora a putut fi suplimentat pe ultima sută de metri, raportul medalii/participanți fiind mult depășit (o cupă și 8 medalii la 11 participanți).

Organizarea, baza materială, buna desfășurare a concursului, arbitrajul și asistența tehnică au fost asigurate de Iulian Bașturea, director de turneu și arbitru, Mihai Strîmbu, arbitru șef, Elena Isac, președintele secției de șah de la C.S.M. Focșani 2007, Adrieana Soare, managerul Smart School Soare, Viorel Balla, arbitru, Anton Soare, arbitru.

În încheiere, îi urăm doamnei Elena Adelaida Isac multă fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor, sănătate și tradiționalul La mulți ani!, dumneaei pe 14 iunie și-a sărbătorit ziua de naștere. Avem prilejul să readucem în atenția iubitorilor șahului că are merite deosebite într-o funcție grea iar cei care și-au exprimat scepticismul privind experiența pot vedea acum că sunt mult mai importante determinarea, competența, elanul, dorința de a face totul cât mai bine, de a promova noul.

Desigur, și la acest ultim concurs au fost și umbre, dar în probabil penultimul meu articol de șah doresc să vorbesc numai de bine și nu de vreo umbră. Probabil că ultimul meu articol va fi la încheierea competiției derulată pe mai multe săptămâni și aflată pe sfârșite, LA REVEDERE, GRĂDINIȚĂ!

(Anton SOARE)