Consiliul Județean Vrancea a împărțit, la ședința extraordinară de luni, sumele pentru localități din fondul de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat în 2025. Nici de această dată nu au lipsit acuzațiile de repartizare discreționară a banilor, așa cum s-a întâmplat în fiecare an. În timp ce Nicușor Halici, președintele CJ, a susținut că s-a încercat o împărțire echitabilă a fondurilor, liberalii au afirmat că primarii partidului au primit jumătate față de cei de la PSD.
PNL a inițiat și un amendament, însă acesta a fost respins la vot.
Suma repartizată de CJ a fost de 43,654 milioane de lei, reprezentând 5% din ce au solicitat primăriile.
Liberalii, prin vicepreședintele Ciprian Epure și consilierii Adrian Crețu și Claudiu Matei, au susținut că primarii PNL de comune au primit, de regulă, jumătate față de cei de la PSD. De asemenea, aceștia au arătat că Focșaniul a primit doar 1,5 milioane de lei, deși sunt multe proiecte neterminate și clubul sportiv are datorii foarte mari.
În replică, Nicușor Halici a susținut în ședință că s-a ținut cont de mai multe criterii. Astfel, s-a încercat o împărțire a banilor pe fiecare locuitor, s-a luat în considerare, în urma discuțiilor cu primarii, stadiul avansat al unor proiecte, precum și sumele primite de localități de la Finanțe, dar și cele strânse din taxe și impozite.
În ceea ce privește Focșaniul, președintele Consiliului Județean a susținut că reședința județului primește fonduri importante de la Finanțe și, adăugând banii din taxe și impozite, are un buget mare la dispoziție. De asemenea, acesta a afirmat că nu poate aloca fonduri pentru sport, ci doar pentru investiții.
Bugetul a fost aprobat în forma propusă de Nicușor Halici, cu ajutorul celorlalte partide, în timp ce consilierii PNL s-au opus.
Președintele PNL Vrancea: Revin obiceiurile vechi la CJ
Dragoș Ciobotaru, președintele PNL Vrancea, a susținut, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că repartizarea fondurilor dezavantajează primarii liberali.
„În campania electorală ne promitea că banii vor fi împărțiți echitabil către toate localitățile, că vor fi susținute investițiile din tot județul, că va fi un președinte cum nu a mai văzut nimeni.
Propunerea domnului președinte Nicușor Halici de astăzi îl contrazice flagrant. Primăriile conduse de primarii PNL au primit aproximativ jumătate din sumele primite de primăriile conduse de primarii PSD, că ‘așa e corect’, cică.
Ce vină au acei oameni care nu v-au votat, domnule președinte? Nu merită atenția și sprijinul dumneavoastră și al Consiliului Județean Vrancea în următorii patru ani?
Vă garantez că primarii PNL se vor descurca, cum au făcut-o și până în anul 2020, știu ce au de făcut, însă să nu uitați că acest stil de a conduce, prin tratarea oamenilor diferențiat în funcție de opțiunea politică, a dus la pierderea CJ Vrancea de către PSD în 2020. Nu ați învățat nimic”, a spus Dragoș Ciobotaru.
Nicușor Halici: Alocarea fondurilor s-a făcut pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre localități
Și Nicușor Halici, președintele CJ, a venit cu precizări după ședință și a susținut că investițiile au avut prioritate în repartizarea fondurilor, pentru reducerea decalajului de dezvoltare dintre localități.
„Cred cu tărie că a venit momentul ca fiecare dintre vrânceni să beneficieze de condiții moderne de trai, indiferent de locul în care trăiește, iar dezvoltarea județului nostru să fie una echitabilă, fără discrepanțe majore între localități. Este inacceptabil ca, în anul 2025, încă să avem comunități fără apă curentă sau în care copiii merg la școală prin noroaie. De aceea, cred că a venit și rândul acestor vrânceni să modernizăm și aceste locuri.
Cred că a venit momentul să îi ajutăm să se dezvolte și pe cei care nu au posibilități financiare suficiente pentru implementarea proiectelor. De aceea, am prioritizat alocarea fondurilor pentru cofinanțarea proiectelor europene de infrastructură și dezvoltare locală, cu scopul de a reduce decalajele de dezvoltare dintre localități. Banii trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie – în comunitățile care au fost defavorizate și care au nevoie stringentă de sprijin pentru dezvoltare și modernizare. Nu putem continua să alocăm fonduri acolo unde există deja suficiente resurse.
Pentru anul 2025, suma repartizată de Consiliul Județean Vrancea este de 43.654.000 lei, o sumă care, deși reprezintă doar 5% din necesarul celor 73 de UAT-uri, a fost distribuită transparent și echitabil, în funcție de nevoile fiecărei comunități: numărul de locuitori, veniturile localității și proiectele aflate în implementare.
Am avut discuții aplicate cu primarii din județ și i-am asigurat de sprijinul meu pentru a aduce fiecare localitate în mileniul în care trăim. Aceste fonduri nu sunt doar cifre pe hârtie – ele înseamnă drumuri mai bune, școli moderne, acces la apă curentă și condiții mai bune pentru toți vrâncenii.
Investițiile nu sunt un privilegiu, ci un drept al fiecărui vrâncean! Îmi doresc ca Vrancea să se dezvolte în mod echilibrat și sustenabil. Voi rămâne alături de fiecare comunitate, de fiecare primar care vrea să aducă progresul în localitatea sa. Sunt un partener deschis pentru ca, împreună, să construim un județ puternic și modern, pe care să îl numim, cu drag, casa noastră”, a spus Nicușor Halici.