Noul sediu al ISU Vrancea și al Detașamentului de Pompieri Focșani a fost inaugurat sâmbătă, în cadrul unei festivități la care au participat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, șeful și adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, oficiali de la nivel central și local, precum și sute de copii veniți alături de părinți pentru a vedea tehnica și demonstrațiile făcute de pompieri.
De asemenea, au fost prezenți și reprezentanții Băncii Mondiale, care au asigurat finanțarea investiției.
„Politica Ministerului Afacerilor Interne și a Departamentului pentru Situații de Urgență din ultimii ani a fost de a întări sistemul integrat pentru situații de urgență, de a crește capabilitățile folosind fonduri nerambursabile, din împrumuturi și de la bugetul de stat. Astăzi marcăm încă un pas realizat cu fonduri de la Banca Mondială, care ne-au permis să refacem clădirile care reprezentau un risc major pentru pompierii care le ocupă. Pe lângă dotări, cea mai importantă componentă a sistemului de situații de urgență o reprezintă oamenii, iar dacă ei stau în clădiri care sunt în pericol de a se prăbuși peste ei la un cutremur, înseamnă că îi trădăm pe ei și trădăm populația. De aceea, acest proiect are o importanță majoră pentru pompieri”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
La eveniment au mai vorbit Alanna Simpson, specialist coordonator în managementul riscului de dezastre – Banca Mondială, inspectorul general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, adjunctul inspectorului general al IGSU și manager de proiect, general-locotenent Benone-Gabriel Duduc, prefectul Marius Iorga și primarul Focșaniului, Cristi Misăilă.
În deschidere a avut loc o slujbă religioasă și, după discursuri și tăierea panglicii, cei prezenți au putut participa la activitățile pregătite, în special pentru copii.
Pompierii beneficiază acum de cele mai bune condiții
Investiția a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre”, finanțat printr-un acord de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Bugetul inițial, de 50 de milioane de euro, a fost suplimentat în 2023 cu încă 92 de milioane de euro pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii destinate situațiilor de urgență.
Noul sediu al ISU Vrancea și al Detașamentului de Pompieri Focșani este al șaselea finalizat dintr-o serie de 35 de clădiri esențiale pentru pregătirea și intervenția în situații de urgență, care vor fi reconstruite sau modernizate în anii următori.
Această clădire modernă și funcțională, dotată atât cu spații administrative, cât și cu facilități specializate pentru instruirea personalului, este rezultatul unei colaborări strânse între MF, MAI, DSU, IGSU și partenerii implicați – Banca Mondială, echipa de construcție, proiectantul și dirigintele de șantier.
Investiția era necesară deoarece vechea clădire a fost proiectată și construită în perioada 1970–1975 și era încadrată în clasa II de risc seismic, fiind un pericol pentru cei care o foloseau.
Noua clădire are o suprafață de peste 3600 mp
Noua clădire, construită pe o structură din cadre de beton armat, este alcătuită din două corpuri alipite: unul pentru Detașamentul de Pompieri Focșani (parter și etaj) și celălalt pentru sediul administrativ al ISU Vrancea (demisol, parter și două etaje).
Construcția are o suprafață la sol de 1.315 mp și o suprafață desfășurată de 3.623 mp.
Clădirea respectă cele mai recente standarde de eficiență energetică, fiind echipată cu panouri solare pentru încălzirea apei, panouri fotovoltaice și sisteme moderne de climatizare.
În spațiile administrative ale Detașamentului de Pompieri Focșani se regăsesc birourile personalului, garajul, zona de servire a mesei, spații de depozitare, camere de odihnă, vestiare, dușuri, grupuri sanitare și încăperi tehnice.
Sediul administrativ al ISU Vrancea dispune de birouri, oficii și grupuri sanitare pe fiecare nivel.
Garajul Detașamentului de Pompieri Focșani, situat la parterul clădirii, este proiectat pentru a găzdui 12 autospeciale și este echipat cu șase uși secționale. Instalația de denoxare și desfumare funcționează într-un sistem mixt, folosind aceeași tubulatură atât pentru eliminarea noxelor, cât și pentru evacuarea gazelor fierbinți în caz de incendiu.