Un caz de toxiinfecție alimentară a ”infectat” Administrația Piețelor Focșani, acuzată de ”management defectuos”. Directorul liberal susține că se încearcă schimbarea sa

0
126

Un caz de toxiinfecție alimentară apărut în Piața Moldovei din Focșani a dus la amenzi, acuzații de management defectuos și de interese politice în schimbarea directorului liberal al Administrației Piețelor. După ce mai multe persoane s-au îmbolnăvit ca urmare a consumului de produse lactate, a urmat un control al Direcției de Sănătate Publică, care a aplicat amenzi și a semnalat mai multe nereguli. Cristi Bălosu, directorul Administrației Piețelor Focșani, a replicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că problemele arătate de DSP nu sunt în responsabilitatea sa și că a asigurat condiții pentru comercializarea produselor. Acesta a susținut că vor mai urma controale pentru a se crea imaginea unui ”management” defectuos, având în vedere că este liberal. Ulterior, parcă pentru a confirma aceste afirmații, prefectul județului a cerut Consiliului Focșani să ia măsuri pentru a nu mai apărea asemenea incidente ”cauzate de un management defectuos”.

Un caș de oaie a băgat o familie în spital

Pe 23 iunie, o persoană a cumpărat caș de oaie de la Boxa Lactate din Piața Moldovei, pe care l-a consumat împreună cu familia. La două ore, cei trei membri ai familiei – mamă, tată și fiu- au ajuns la spital cu simptome specifice toxiinfecției alimentare. Aceștia au fost internați în secția Boli Infecțioase până pe 25 iunie. Inspectorii DSP au efectuate controale în Piața Moldovei și la stâna de unde provenea cașul.

”Toate cele 7 teste de sanitație (suprafețe de lucru, vitrină frigorifică, cântar, cuțit, mâini) au arătat depășiri ale parametrilor microbiologici, fiind identificate bacterii coliforme și stafilococ coagulazo-pozitiv. În proba de caș de oaie s-au găsit stafilococ coagulazo-pozitiv, enterobacteriaceae si alte colonii”, se arată în comunicatul de presă al DSP.

De asemenea, în urma problemelor constatate Unitatea ”Piața Agroalimentară” a primit o amendă contravențională de 39.000 de lei, iar producătorul și comerciantul o amendă de 8600 lei.

Neregulile găsite de DSP au fost:

Lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice.

Curățenia insuficientă în zona adiacentă boxelor și vitrinelor frigorifice, efectuată de personalul de curățenie al Administrației Pieței.

Lipsa produselor biocide necesare pentru dezinfectarea suprafețelor și pavimentelor.

Personalul de curățenie nu a urmat cursurile de igienă.

Oficiul pentru prelucrarea ustensilelor de curățenie necesită lucrări de igienizare (lavoar insalubru, pereți și pavimente insalubre).

Lipsa serviciilor de dezinfectare și deratizare.

În vestiarul personalului de curățenie a fost găsită o ladă frigorifică cu brânză de oaie congelată, cu acceptul administrației pieței.

Directorul Administrației Piețelor susține că i se pregătește ceva

Cristi Bălosu, directorul Administrației Piețelor Focșani (APF), susține că există diferențe mare între ceea ce a prezentat DSP și situația reală și a arătat că APF nu comercializează produse și nu este responsabilă de calitatea acestora.

”Responsabilitatea noastră este să asigurăm condiții salubre de comercializare în spațiul pieței iar raportul DSP apărut public induce faptul că nu am fi făcut acest lucru. Există diferențe mari între ceea ce a apărut public și ce s-a întâmplat în realitate, diferențe pe care le vom prezenta după cum urmează:

  1. Referitor la acuzațiile privind lipsa serviciilor de deratizare și dezinsecție, precizăm cǎ în anul 2023 Administratia Pietelor Focsani S.A. a efectuat activități de deratizare și dezinsecție în lunile iunie și noiembrie cu o societate autorizată, așa cum reiese clar din achizițiile de pe SiCAP, din procesele-verbale de efectuare a acestor lucrări dar şi din contractul de prestări servicii. În 2024, APF a încheiat un nou contract pentru deratizare și dezinsecție (trimestrial/semestrial sau la nevoie) cu o firmă autorizată și specializată, contract prezentat și organelor de control. https://www.facebook.com/share/p/gdG6DhjTHjb4Zvqr/?mibextid=WC7FNe
  2. În ceea ce privește depozitarea unor produse alimentare în condiții necorespunzătoare, menționăm faptul cǎ APF nu a depozitat nimic, nici corespunzător, nici necorespunzător, respectiv niciun produs alimentar sau ambalaj, întrucât APF NU COMERCIALIZEAZĂ produse alimentare, obiectul de activitate fiind închirierea de spații comerciale, așa cum reiese și din codul CAEN.
  3. Referitor la lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice, APF nu are în atribuție acest lucru, reprezentații DSVSA din incinta piețelor au acest rol și execută zilnic aceste activități.
  4. În privința lipsei de substanțe biocide necesare pentru dezinfectarea suprafețelor și pavimentelor, menționăm cǎ acuzația este neadevărată, la sediul APF existǎ facturi și fişe de magazie care atestǎ achiziționarea și stocul suficient al acestor produse biocide de la firme avizate, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 10/368/11/2010. Aceste produse sunt folosite zilnic la efectuarea curățeniei și au fost prezentate și puse la dispoziția reprezentanților DSP.
  5. Inspectorii DSVSA care au punct de lucru în Piața Moldovei din Focșani, verificǎ respectarea condițiilor de igienă în care sunt valorificate produsele de origine animală în piețele administrate de noi și modul în care operatorii economici respectă normele în vigoare din domeniul alimentar. Până la data prezentei, aceștia nu ne-au semnalat nicio abatere prin niciun mijloc de comunicare (notǎ de control, informare, șamd)”, susține directorul Administrației Piețelor.

Acesta mai spune că vor mai urma controale și ”șicane” pentru a fi determinat să plece la conducerea Administrației Piețelor.  

”În final vreau să menționez că acest incident este doar începutul, sunt convins că vor mai exista și alte controale de la diverse instituții care vor încerca să creeze imaginea unui management defectuos la Administrația Piețelor pentru că ținta celor care sunt în spatele acestor „șicane” sunt eu, Cristian Balosu. Sunt persoane care ori din interese politice, ori de altă natură, caută să mă „demisioneze” de la Administrația Piețelor încă de la preluarea mandatului dar am știut tot timpul acest lucru și activitatea mea de aici s-a desfășurat în consecință”, a arătat directorul Administrației Piețelor Focșani.

Cristi Bălosu, consilier județean PNL, este director executiv al APF din august 2023, în urma votului primit în Consiliul de Administrație.

Prefectura a cerut Consiliului Local Focșani să ia masuri

Prefectul PSD Marius Iorga s-a implicat și el în acest caz și a acuzat Administrația Piețelor Focșani că este responsabilă de ceea ce s-a întâmplat.

”Cele mai grave abateri constatate de către specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică privesc modul de organizare, de către SC Administrația Piețelor Focșani SA, a activității de comercializare a produselor lactate.

Având în vedere faptul că siguranța alimentară a tuturor cetățenilor județului trebuie să reprezinte o prioritate pentru toți factorii responsabili, solicit Consiliului Local al Municipiului Focșani acțiuni concrete care să nu mai facă posibile asemenea incidente cauzate de un management defectuos”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Vrancea.

Noua realitate politică după alegerile locale din 9 iunie a produs efecte prima dată chiar la Administrația Piețelor, unde consilierul PNL Ionel Costea a pierdute calitatea de agaman, ca urmare a votului dat în Consiliul Local Focșani, unde nu mai funcționează majoritatea PNL – USR.