USR își face curaj și propune pentru a treia oară bugetul participativ

0
240
Liviu Macovei (stânga) și Alexandra Tătaru (dreapta) de la USR Focșani

Până acum, propunerea a fost refuzată în fiecare an de primarul Misăilă și de majoritatea PSD. Acum, în an electoral, reprezentanții USR Focșani speră ca proiectul să fie pus în practică, dacă nu pentru anul în curs, măcar pentru 2021.

Bugetarea participativă, care presupune alocarea unei cote din bugetul local destinat investițiilor pentru proiecte și propuneri venite din rândul comunității, este din nou propusă pentru anul acesta, așa cum au anunțat reprezentanții USR Focșani.

Subiectul principal (…) este depunerea de către USR Focșani, la registratura primăriei municipiului Focșani, pentru a treia oară consecutiv (n.a.- al treilea an consecutiv) a proiectului de bugetare participativă, intitulat de noi «Focșani, nu sta deoparte!» Acest proiect a fost depus pe data de 6 ianuarie”, a anunțat Liviu Macovei, președintele USR Focșani.

Acesta a explicat în ce constă, căror domenii li se poate aplica bugetarea participativă, condiții și un calendar al derulării unui astfel de proiect, dacă el va fi aprobat de primarul municipiului și de actualul Consiliu Local de la Focșani.

În opinia lui Macovei, ”chiar dacă primarul Cristi Misăilă a refuzat de fiecare dată propunerea noastră”, ”noi continuăm să propunem Consiliului Local al municipiului Focșani proiecte în interesul cetățenilor”.

Conform propunerii USR Focșani, pentru implementarea acestei forme de bugetare participativă, 5% din bugetul de investiții al municipiului ar urma să fie cheltuit pe proiecte venite din zona societății civile și a cetățenilor, pe proiecte de maxim 150.000 euro fiecare. Anul trecut, propunerea USR a mers în CL Focșani cu sprijinul consilierilor liberali însă s-a izbit de un refuz categoric al celor din coaliția de guvernare PSD-ALDE. Pentru anul acesta, USR se așteaptă ca proiectul să fie măcar discutat și nu refuzat din start.

Suntem curioși dacă și anul acesta, înainte de alegerile locale, primarul Misăilă își va mai permite să îi jignească pe focșăneni, așa cum a mai făcut. În 2019, acesta a afirmat, citez «cetățenii nu pot elabora proiecte și nu pot gestiona un buget»”, a afirmat Liviu Macovei.