Agricultura din Vrancea poate scăpa de dependența de condițiile meteo printr-un sistem de irigații, la baza căruia să stea canalul Siret – Bărăgan. Aceste investiții pot fi realizate prin Programul Național de Recuperare și Reziliență, prin care țara noastră beneficiază pentru agricultură de o sumă de 6,2 miliarde de euro. Autoritățile au organizat luni o nouă întâlnire, după cea privind parcurile industriale, cu privire la atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea județului. La discuții au participat Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Direcției Silvice, Direcției pentru Agricultură, Gărzii de Mediu.
Ministrul Ion Ștefan a spus până în anul 2024 canalul Siret – Bărăgan va avea apă pe toată lungimea sa în Vrancea și că este nevoie de proiecte pentru folosirea lui pentru irigații. Marea provocare este faptul că aceste proiecte trebuie să aibă studii de fezabilitate în cel mai scurt timp, astfel încât până la finalul anului 2021 să fie contractate 70% dintre lucrări.
”Vorbim de un sistem care să pună în valoare canalul Siret – Bărăgan. Întâi trebuie să avem în vedere partea de est, care poate fi irigată în sistem gravitațional, cu costuri mai mici, apoi să ne gândim la partea înaltă a județului, să ducem apă la Soveja. Trebuie să facem din canalul Siret – Bărăgan un proiect viabil. Considerați că suntem în anul 2024, acest canal are apă el și vă rog să vă gândiți cum putem folosi canalul și să veniți cu proiecte”, le-a cerut Ion Ștefan șefilor de instituții care au participat la întâlnire.
Anul viitor se vor putea depune proiecte și criteriul de acordare va fi ”primul servit”, motiv pentru care studiile de fezabilitate trebuie realizate în cel mai scurt timp posibil. Autoritățile sunt contra cronometru, pentru că până la finalul anului viitor trebuie contractate 70% dintre lucrări, iar investițiile trebuie finalizate până în anul 2026. Programul Național de Recuperare și Reziliență urmează să apară în următoarea perioadă, iar atunci fiecare potențial beneficiar va ști ce are de făcut.
”Și despre autostradă s-a spus că nu se poate realiza și suntem într-un stadiu avansat cu documentația și urmează să scoatem la licitație lucrările. Eu vă spun că se pot face și aceste proiecte legate de canalul Siret – Bărăgan. Realizarea studiilor de fezabilitate este prinsă în Programul Național de Recuperare și Reziliență. Până la finalul anului 2021, 70% din valoarea acestor lucrări trebuie contractată. Avem obligația să investim 33 de miliarde de euro în România și vrem să aducem câți mai mulți bani în Vrancea. Aveți ocazie să scrieți istorie pentru județul Vrancea. Sunt 6,2 miliarde de euro pentru agricultură, nu se pune problema că nu sunt bani. Până la finalul 2026 acești bani trebuie să se regăsească în obiective realizate”, a mai spus Ion Ștefan.
Șefii de instituții au arătat cu ce probleme se confruntă și care sunt investițiile de care este nevoie. Dorina Vraciu, șefa SGA Vrancea, a spus că toate studiile de fezabilitate făcute în decursul timpului trebuie reactualizate, întrucât situațiile de pe cursurile de apă se schimbe în permanență. La rândul său, Ticu Costandache, directorul Direcției Agricole a arătat că seceta a afectat jumătate din suprafața de teren a județului, de aceea sunt necesare investiții în irigații. Directorul Direcției Silvice Vrancea a spus că sunt proiecte pentru drumuri forestiere, dar și pentru pepiniere. Șeful Gărzii de Mediu a atras atenția că aspectele de mediu sunt foarte importante în derularea proiectelor și că acestea trebuie clarificate de la început pentru a nu fi probleme.