Bucureşteanul Iulian Selea a câştigat trofeul „Florentin Delmar” 2019

0
-Publicitate-

Bucureşteanul Iulian Selea, un tânăr de 20 de ani, student la jurnalism, a câştigat trofeul celei de-a 44-a ediţii a Festivalului internaţional de muzică uşoară românească „Florentin Delmar” de la Focşani.

Tânărul şi-a adjudecat marele premiu în valoare de 10.000 de lei, oferit de primăria municipiului Focşani, precum şi trofeul festivalului, realizat de elevii Liceului de Artă „Gheorghe Tătărescu”, după ce a impresionat juriul cu o melodie din repertoriul compozitorului şi pianistului Florentin Delmar.

Ediţia din acest an a festivalului a înregistrat mai multe premiere. Potrivit organizatorilor, a fost ediţia cu cel mai mare număr de participanţi din istoria concursului. În total, 19 concurenţi au urcat pe scena festivalului, împărţiţi în două categorii de vârstă, 14-17 ani şi 28-25 de ani. Printre aceştia, trei concurenţi din străinătate, respectiv din Italia, Bulgaria şi Republica Moldova, astfel că, din acest an, concursul a devenit unul internaţional.

De asemenea, festivalul a avut cel mai mare buget de până acum, respectiv 170.000 de lei, participanţii fiind stimulaţi cu premii pe măsură: 10.000 de lei Marele Trofeu al festivalului, şi premii de 5.000 de lei, 4.000 de lei, respectiv 3.000 de lei pentru locurile I, II şi III.

Anul acesta, intrarea spectatorilor s-a făcut în baza unor invitaţii gratuite distribuite de organizatori şi care s-au epuizat în numai două ore.

„În general, fiecare ediţie a festivalului aduce un plus. Anul acesta au fost câţiva concurenţi foarte buni, poate cei mai buni din istoria concursului. De asemenea, în acest an, concurenţii au a fost acompaniaţi de Viorel Gavrilă şi orchestra, ceea ce a făcut diferenţa. Un minus al festivalului ar fi lipsa unor vedete la modă în recital pe scena festivalului. Cred că festivalul ar fi mai bine promovat la nivel naţional dacă s-ar bucura mai mult de atenţia presei şi ar avea parte de o mai bună mediatizare”, a fost de părere Horia Moculescu, preşedintele juriului acestui festival de mai bine de 40 de ani.

Festivalul – Concurs de Muzică Uşoară Românească „Florentin Delmar” a fost organizat de Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” Focşani, Primăria Focşani, Consiliul Local Focşani, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Ajuns la a 44-a ediţie, Festivalul este al doilea cel mai longeviv eveniment de acest gen din ţară, după Festivalul cel de la Amara, care a împlinit 52 de ani.

Festivalul a debutat în anul 1973, sub numele „Să Cânte Tinereţea”, pe care şi-l păstrează până în 1991, când, la iniţiativa compozitorului Horia Moculescu, îşi schimbă numele în „Florentin Delmar”. De altfel, Horia Moculescu a fost preşedintele juriului acestui eveniment aproape în fiecare an. Festivalul a fost întrerupt în anul 1976 pentru trei ani, din motive necunoscute.

Florentin Delmar, pe numele său Florian Milea, s-a născut la Focşani, în aprilie 1917 şi trecut în nefiinţă în 1983. A fost compozitor de muzică uşoară şi a lăsat posterităţii mai multe şlagăre printre care „Don Juan din Popa Nan” şi „Serenada Bucureştiului”, fiind apreciat ca un excelent pianist. (sursa: AGERPRES)

-Publicitate-