Casa de Cultură din Odobești organizează evenimentul ”Gară pentru noi”

0
-Publicitate-

Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobești organizează luni, 14 octombrie, evenimentul cultural „Gară pentru noi”. Prin acest demers se dorește aducerea în atenție a Gării din Odobești, cu calea ferată de pe Valea Putnei și a publicistul Aurel Stanciu-Milcovin.

”Gara din Odobești este (mai degrabă a fost) instituția care a introdus Odobeștii în economia românească la sfârșitul secolului al XIX-lea, racordând Podgoria la rețeaua de căi ferate. Aurel Stanciu-Milcovin deși era născut în fosta comună Gugești, nu în Odobești, s-a atașat de localitate și a reușit printr-o compoziție de excepție să eternizeze Gara, oferind contemporanilor o creație literar-artistică unică în spațiul moldav, poemul transpus pe note muzicale „Trenul vine de la Odobești””, se arată într-un comunicat de presă al Casei de Cultură din Odobești.

Printr-un documentar de colecție realizat în anii ʼ70 pentru Televiziunea Română, Aurel Stanciu-Milcovin a asociat pentru totdeauna numele său Gării și Orașului Odobești lăsându-ne, poate, cel mai emoționant documentar despre această localitate de poveste. Din aceste considerente Casa de Cultură a reluat la Zilele Culturii Odobeștene tema Gării și propune evocarea personalității publicistului Aurel Stanciu-Milcovin, invitând la manifestare un coleg de generație, jurnalistul Radu Borcea.

Manifestarea cuprinde mai multe surprize, printre care difuzarea unor imagini în premieră, a unui interviu cu un personaj cheie în funcționarea căii ferate Odobești-Burca, date și informații care vor arăta importanța salvării acestei clădiri simbol, de unde pleca spre centrul orașului, Bulevardul Gării.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Primăriei Odobești, în parteneriat cu Liceul de Agricultură și Industrie Alimentară și Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din localitate.

               

-Publicitate-