”Dezbinare” între autorități de Ziua Unirii: Primăria Focșani organizează o manifestare separată pe 24 ianuarie

0
412
????????????????????????????????????

După ce Prefectura Vrancea, pe de o parte și Primăria Focșani și Consiliului Județean, pe  de altă parte, s-au contrazis în ceea ce privește în ceea ce privește organizarea manifestării din 24 ianuarie, Primăria Focșani a decis să marcheze separat împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. În continuare, mai rămâne ca și Consiliul Județean să anunțe organizarea unor manifestări, pentru ca marcarea ”unirii” să capete aspectul unei ”dezbinări” desăvârșite.

Disputa între Prefectură și reprezentanții PSD din Primăria Focșani și CJ a apărut după ce prefectul Gheorghiță Berbece i-a întrebat dacă vor să țină discursuri la manifestarea organizată vineri în Piața Unirii. Oprișan și Misăilă au susținut însă că ei nu au fost întrebați despre modul în care se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor. Ulterior, prefectul a replicat că avut o discuție înainte cu primarul Cristi Misăilă, care i-ar fi spus că nu are fonduri , iar Consiliul Județean vrea să marcheze momentul la Catedrala din Focșani.

Iată că după dispută, Primăria Focșani a găsit resurse să organizeze evenimente întinse pe durata a trei zile. Joi, 23 ianuarie, va avea loc un spectacol al Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei”, intitulat ”Hai să dăm mână cu mână”, de la ora 18.00.

Pe 24 ianuarie, de la 17.30, va avea loc un moment de evocare istorică a evenimentelor, care va avea loc în Piațeta Teatrului din Focșani. Își dau concursul artiștii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, ai Corului Pastorala și ai Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”.

De la ora 18.15, va avea loc Marșul Torțelor prin care Flacăra Unirii, care se va aprinde în Piațeta Teatrului, va lua drumul către Piața Unirii din Focșani, pe traseul Str. Republicii și B-dul Unirii. În jurul orei 18.30, Marșul Torței va ajunge în Piața Unirii, unde toți participanții sunt invitați să se prindă în Hora Unirii, în jurul Monumentului Unirii.

De la ora 19.00, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” va avea loc Concertul tradițional al Orchestrei de Cameră „Unirea” dedicat Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, concert dirijat de Mihnea Ignat, cu participarea soliștilor Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian).

Duminică, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Primăria a anunțat că la Cinematograful Unirea este programat să ruleze filmul ”Maria, Regina România”, în prezența actriței din rolul principal, focșăneanca Roxana Lupu. Rămâne ca autoritățile să explice care este ”cinematograful Unirea”, întrucât cinematograful care a funcționat în trecut cu această denumire a fost desființat.

Prefectura a mutat manifestările la ora 13.00

Manifestările oficiale organizate de Instituția Prefectului în Piața Unirii au fost anunțat inițial pentru ora 11.00. Ora de începere a fost mutată la ora 13.00, deoarece la Catedrala ”Cuvioasa Sfântă Parascheva” din Focșani va avea loc o slujbă de Te Deum, oficiată de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

”(…) Instituția Prefectului și organizatorul manifestărilor dedicat Zilei Unirii Principatelor – 24 Ianuarie 1859, Garnizoana Focșani, au mutat ora de începere la 13:00, pentru ca cetățenii ce doresc să participe la eveniment dar și la Te Deum-ul de la Catedrala Ortodoxă, să aibă această posibilitate”, a anunțat Prefectura într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.