Cinci monumente ridicate în memoria prizonierilor români care au murit în al Doilea Război Mondial au fost sfințite în cadrul turneului cultural – comemorativ făcut de Ambasada României și Ansamblul ”Țara Vrancei” în mai multe regiuni ale Rusiei. Ultimul monument inaugurat și sfințit a fost inaugurat pe 12 decembrie la Morshansk – Bolshaia – Kashma, regiunea Tambov. Ambasadorul Vasile Soare, originar din comuna Vulturu, a publicat și lista cu cei 354 de prizonieri români înhumați aici, pentru a fi identificați de urmași. Slujbele religioase au fost oficiate de preotul Ștefan Stanciu, de la Parohia Ghencea, de asemenea originar din comuna Vulturu.
”Ca și în cazul ceremoniilor comemorative la primele 4 monumente inaugurate și sfințite în cadrul acestui turneu, subsemnatul a prezentat participanților date relevante din documentele de arhivă identificate și cercetate de ambasada României la Moscova privind destinul prizonierilor români de război în lagărele din Rusia, respectiv a celor decedați și înhumați în Cimitirul de la BELAIA KASHMA – MORSHANSK, fiind ajutat și de un localnic care cunoaște bine fenomenul prizonieratului în fostele lagăre din regiunea Tambov. Am reiterat preocuparea noastră permanență pentru redarea identității și cinstirea memoriei prizonierilor români de război care nu s-au mai întors niciodată din Rusia, accentuând dorință de a le transmite urmașilor acestora din România că bunicii și străbunicii lor-foști prizonieri – au fost identificați, și, iată, și pomeniți creștinește după tradiția româneasca, chiar dacă după aproape 80 de ani.
Apoi, Părintele Ștefan STANCIU de la Parohia „Sfinții Arhangheli” din Ghencea/București, asistat de preotul rus local, a oficiat și aici slujbă de sfințire a monumentului recent instalat de statul român (prin ONCE) și de pomenire, nominal, a celor 354 de prizonieri de război morți și înhumați în pădurile din zonă orașului MORSHANSK, regiunea Tambov. Potrivit scenariului de la celelalte patru ceremonii, solistă Măria Murgoci a interpretat „Bocetul” sau emoționant, pe fundalul bătăilor la toacă ale unui artist din ansamblu, iar solistă Narcisa Baleanu a interpretat, vocal și la nai, o doină de jale care ne-a impresionat profund pe toți cei prezenți… ”, a relatat ambasadorul Vasile Soare pe pagina sa de socializare.
Pe traseul către acest cimitir, ambasadorul Vasile Soare a oprit și la Complexul Memorial de la Statia RADA (8 km de or.Tambov), amenajat de Germania in anul 1998 pe perimetrul Cimitirului prizonierilor de razboi straini decedati in timpul detentiei in Lagarul NKVD nr.188 si Spitalul Special NKVD nr. 5951.
Turneul întreprins de Ambasada României în Federația Rusă a cuprins, în afara de sfințirea monumentelor, organizarea de spectacole de către Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” în mai multe orașe din zece regiuni ale Federației Ruse cu ocazia Zilei Naționale a României.