Eveniment USR Vrancea: Unde am fost și unde suntem după 30 de ani de la căderea comunismului?

0
63

 

Membrii USR Vrancea au organizat duminică, 22 decembrie 2019, o ”masă rotundă” cu tinerii și simpatizanții USR, cu istoricii și martorii evenimentelor din 22 decembrie 1989 pentru a readuce în memorie nu doar simple amintiri despre o epocă dramatică, dar și pentru a conștientiza mult mai mult, ”unde am fost și unde suntem acum, după 30 de ani de la căderea comunismului”, după 30 de ani de la câștigarea dreptului de a striga ”libertate”.

După un moment de comemorare a eroilor martiri de la Revoluția din 1989, cei care vor să introducă onestitatea în politică, membrii USR, au fost motivați și mai mult să lupte să curețe clasa politică de impostori, securiști și false valori care au pus stăpânire pe așa zisa nouă societate de după 1989, de către invitații speciali ai evenimentului.

”În Focșani sunt mulți revoluționari, însă doar un singur dizident”

Evenimentul a fost deschis de președintele USR Vrancea, Mihăiță Lepădatu, și moderat de vicepreședintele USR Vrancea, Dan Nichita.

„Acesta a povestit cum, tânăr student fiind la vremea aceea, a fost martor la multe din întâmplările din perioada manifestărilor din decembrie 1989, dar și la schimbările ulterioare, mai ales din postura de deputat. A fost martorul schimbării unei nomenclaturi comuniste, povestește acesta, cu o altă nomenclatură alcătuită din informatori ai securității, foști procurori, polițiști, interlopi etc.). Așa cum a scris și în cartea ”Vrancea pe diagonală”, Dan Nichita a afirmat că singurul dizident al Focșaniului este, de fapt, scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, cel care a semnat scrisoarea ca Ceaușescu să nu fie reales și care pe 5 decembrie 1989 a fost ”înfierat, desființat ca persoană, exclusă din partid”. ”Adevăratele valori sunt astăzi marginalizate și de aceea îmi doresc să aduc în USR valorile care să aducă alternanța la putere”, a mai spus Dan Nichita celor prezenți.

 

A fost sau nu a fost Revoluție?

Unii ar fi de părere că nu, că totul a fost doar o lovitură de stat, un complot. Totul a fost ”amanetat” înainte să-și dea seama cei care au murit nevinovați sau care încă mai cred și acum în schimbarea mult promisă. Alții însă consideră că nu contează prin ce mijloace se schimbă un regim, orice schimbare de acest gen se numește ”Revoluție”. Mai rămâne, în schimb, să avem acces la arhivele securității, să deconspirăm pe cei incompatibili cu funcțiile publice într-o țară democratică, să avem o lege a lustrației etc., așa cum propune și istoricul Bogdan Dogaru, invitat special la evenimentul organizat de USR Vrancea.

Participanții au mai ascultat pe profesorii de istorie Florinel Agafiței și Camelia Sandu. De la lipsuri și nevoi la perspectivele istorice culturale, de la dramele personale la cele de grup, de la crimele împotriva unei persoane sau grup la crimele împotriva copiilor și umanității. Toate acestea au povestite la evenimentul de duminică. Aceste drame nu mai trebuie să se repete, iar vinovații trebuie să plătească. Dar cum putem trăi fără teama unui viitor incert? într-un prezent european, cu o societate condusă de oameni onești, nu de foști sau actuali securiști, de nostalgicii regimului sau corupții ce-și vor dosarele albite?

Unde am fost și unde suntem?

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 avem nevoie urgent să o luăm de la capăt, nu oricare capăt, ci de la momentul zero al democrației europene și vest atlantice. Avem nevoie să ne readucem românii risipiți prin lume din nou acasă și avem nevoie să reconstruim România pentru români. Vrem o Românie modernă și dezvoltată, așa cum merităm cu toții. Copiii au dreptul la educație, sistem de sănătate, viitor mai sigur de care adulții de azi nu au avut parte. ”Evenimentele de acest tip vor continua în perioada următoare. Vom organiza mai multe dezbateri tematice, dar și ateliere de formare sau informale pentru membrii noștri care doresc să candideze la viitoarele alegeri locale. Avem nevoie de membri pregătiți pentru a putea aduce adevărate schimbări în viitoarele structuri administrative și politice”, a precizat și Liviu Macovei, președintele USR Focșani.

USR este pregătit să participe la schimbarea societății. Va avea primari și consilieri locali, va avea mai mulți parlamentari din 2020 și va fi pregătit să guverneze România alături de toate forțele politice democratice.