Materiale pirotehnice confiscate de polițiști

0
8

Ieri, poliţiştii vrânceni au confiscat cantitatea de aproximativ 30 kg de materiale pirotehnice din categoriile F2 și F3, interzise la deținere și/sau folosire.

În cursul zilei de ieri, polițiștii vrânceni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane dețineau, fără drept, materiale pirotehnice interzise la deținere și/sau folosire.

Astfel, în urma desfăşurării activităţilor, poliţiştii au descoperit cantitatea de aproximativ 30 kg de artificii, petarde, încadrate la categoriile F1 – F3.

Poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Nănești au depistat un minor, de 17 ani, precum și o femeie de 31 de ani și un bărbat de 30 de ani, care dețineau, fără drept, cantitatea de aproximativ 6 kg de articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, interzise la deținere și/sau folosire.

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Milcovul au depistat doi minori, de 13, respectiv 15 ani, precum și un bărbat, de 33 de ani, din localitate, care dețineau, fără drept, articole pirotehnice din categoriile F2,T1, F3,TP2, P1, F1, în cantitate de aproximativ 14 kg, fără a fi autorizați în acest sens, unele dintre acestea fiind achiziționate în mediul online.

Totodată, în intervalul orar 09.00-17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești au desfășurat activități în cadrul acțiunii ”Foc de artificii”, în urma cărora au depistat cinci persoane cu vârste cuprinse între 22 și 43 de ani, care dețineau diferite cantități de articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, în cantitate totală de aproximativ 10 kg, interzise la deținere și/sau folosire.

Întreaga cantitate de materiale pirotehnice a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În toate cazurile au fost întocmite dosare penale și se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice şi deţinere fără drept de materiale pirotehnice.

Pentru prevenirea implicării în evenimente negative cauzate de folosirea materialelor pirotehnice, poliţiştii vă recomandă următoarele:

În calitate de persoane fizice, puteți cumpăra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse.

Atragem atenția asupra faptului că utilizarea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt folosite articolele pirotehnice poate conduce la evenimente nedorite, soldate adeseori cu consecințe grave.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața din România, nu sunt destinate a fi utilizate în scop de divertisment, folosirea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol sau pentru a îndepărta animale agresive sau sălbatice.

Totodată, potrivit normelor legale în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai dacă există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Fiți precauți! Atenție la obiectele pirotehnice! Chiar dacă unele dintre acestea sunt de dimensiuni mici pot fi periculoase și pot cauza răni!

Discutați cu copiii dumneavoastră și prezentați-le riscurile pe care implică utilizarea petardelor și artificiilor.