Nereguli grave descoperite la Spitalul Județean în 2014 și 2016

0
42

Controalele efectuate de Ministerul Sănătății la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” în anii 2014 și 2016 au scos la iveală o serie de nereguli grave, după cum arată un document dat publicității de senatorul Cătălin Toma. Acesta a adresat o întrebare Ministerului Sănătății, care i-a oferit informații despre controalele făcute. De asemenea, a reieșit că din anul 2016 Spitalul Județean, condus de Constantin Mândrilă, nu a mai fost deranjat cu verificări de conducerea Ministerului Sănătății.

”Recent, am primit un răspuns devastator atât pentru conducerea Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon”, cât și pentru Ministerul Sănătății. Luna trecută, în calitate de senator, i-am adresat câteva întrebări fostului ministru al Sănătății, după ce în mass-media au apărut o serie de articole cu privire la reclamațiile făcute de pacienți. Am dorit să aflu și să aduc la cunoștința românilor, care sunt disfuncționalitățile și problemele spitalului din Focșani, astfel încât să căutăm și soluțiile pentru ca pacienții să fie mulțumiți. Prima surpriză neplăcută a fost că nu mi s-a răspuns la întrebarea dacă Ministerul Sănătății are în vedere să efectueze un control la Focșani și nici la întrebarea privind eventuala notificare a Ministerului de către spital, cu referire la necesitățile unității spitalicești. Totuși, am primit un răspuns care denotă managementul dezastruos al lui Mândrilă & Co., depistat la ultimele două controale ale Ministerului. În plus, am aflat că din octombrie 2016 și până astăzi Mândrilă nu a mai fost deranjat de madam Pintea cu niciun control”, a spus senatorul Cătălin Toma pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministerului Sănătății, ultimele două controale efectuate la Spitalului Județean au fost în perioadele 19 mai 2014 – 23 mai 2014 și 11 octombrie 2016 – 13 octombrie 2016. Neregulile constatate au fost:

Repartizarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe compartimente și secții

Inactivitatea Nucleului de calitate

Inactivitatea Consiliului Medical al spitalului

Nerespectare întocmai a prevederilor legale ale Ordinului MFP nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii în ceea ce privește confirmarea soldurilor conturilor furnizorilor, clienților și debitorilor diverși

Elaborarea defectuoasă a programului anual al achizițiilor publice

Acordarea cu încălcarea dispozițiilor legale a sporurilor pentru salariații din cadrului serviciului județean de medicină legală, compartimentului reumatologie și serviciului de anatomie patologică

Încasarea nejustificată a taxei de participare la concursurilor organizate în anii 2015 – 2016.

.