Noul PUG al Focșaniului va rezolva problema caselor construite în extravilan

0
-Publicitate-

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Focșani va rezolva, în opinia primarului Cristi Valentin Misăilă și a arhitectului șef al municipiului, George-Daniel Păduraru-Coban, problema a zeci, poate sute de locuințe, ridicate în extravilan. În mai multe zone ale municpiului, unde cartierele de locuințe s-au extins și în extravilan, ani de-a rândul nu s-au putut construi, cel puțin teoretic, decât  anexe-exploatații agricole. În realitate însă, cele mai multe sunt vile impunătoare, pentru care proprietarii au plătit zeci și sute de mii de euro. Cu speranța că, mai ales în condițiile în care au fost ridicate și terenurile beneficiază și de utilități, suprafețele vor fi atrase în intravilan prin Planul Urbanistic General. ”La nivelul municipiului Focșani trebuie rezolvate probleme referitoare la zone în care, în momentul de față, sunt realizate anexe-exploatații agricole câși se află în extravilanul localității și practic sunt locuințe iar PUG-ul propune atragerea acestior suprafețe și zone pentru ca proprietarii acestora să le poată schimba destinația în locuințe, așa cum se întâmplă, de fapt”, a explicat arhitectul șef al municipiului, care a exemplificat, ca zone, străzile Vlad Țepeș, Militari și o parte din strada Tisa.

Cum se dădeau autorizații pentru construcții în extravilan: «Da, domnule, poți să îți faci casă, dar nu putem să scriem că e casă!»

Primarul Cristi Misăilă a recunoscut că existau mai multe probleme la acest capitol înainte de a ocupa fotoliul de edil. ”Am sistat emiterea autorizațiilor pentru construirea în loc de casă, s-a găsit un mod de a-i ajuta, dar care de fapt mai mult i-a încurcat pe acei cetățeni, li s-a spus «Da, domnule, poți să îți faci casă, dar nu putem să scriem că e casă, spunem că este anexă gospodărească la exploatație agricolă!» Și-au făcut oamenii casă, în toată regula și în momentul în care au început oamenii să vină să își facă buletinul, normal, la noua adresă, pardon că nu aveți adresă! Că sunteți în extravilan și nu aveți stradă și număr! Păi și nu avem, atunci ce punem la adresă? Parcelă și tarla, că așa este în actul de vânzare, nu e posibil așa ceva! Mai mult, ei nu pot beneficia de utilități în zona respectivă, așa că și-au procurat utilitățile pe cont propriu. Noi, autoritate publică locală, nu putem duce utilitățile în extravilan. Nu putem întreține drumurile, nu putem să le preluăm, nu putem să le asfaltăm. De aceea am hotărât ca prin acest PUG să extindem la maxim intravilanul, pentru a răspunde și acestor cerințe”, a declarat primarul Focșaniului în cadrul subcomisiei de Dialog Social care a avut loc în această seară în sala Ateneului Popular. La întâlnire au fost prezenți și locuitori din municipiu care au solicitat punctual, rezolvări pentru mai multe probleme care țin de planul de urbanism, de construcția unor drumuri în zonele unde s-a construit în extravilan și de includerea acestor suprafețe în intravilan. (Gabriel SAVA)

-Publicitate-